Concert ‘Peace’: een bijzonder muzikaal evenement in Leek

Een bijzonder muzikaal evenement in Leek. Daar slaan verschillende partijen de handen ineen voor een bijzonder optreden: het concert ‘Peace’.

Het doel is om prachtige, hedendaagse koormuziek aantrekkelijk te brengen voor een breder en jonger publiek. Voor de regio rond Leek is deze samenwerking op een inhoudelijk programma, met werk van componisten die in het Noorden niet heel vaak worden uitgevoerd, uniek.

Zelfde dirigent

Centraal staan rond het thema ‘Vrede’ werken van twee beroemde eigentijdse componisten:Karl Jenkins (bekend van o.a. Adiemus en The Armed Man, A Mass for Peace) en Eric Whitacre (Amerikaans componist van a capella koorwerk, dirigent en beroemd van zijn internationale virtual choirs). Hij dirigeerde voorjaar 2019 nog het Groot Omroepkoor in het Concertgebouw en zal dat voorjaar 2020 weer doen.

Kamerkoor Marum en het Drents Vocaal Ensemble zingen deels a capella, voor een deel worden koorstukken begeleid door het orkest en daarnaast speelt het VKSO zelf een aantal stukken, zowel klassieke (Beethoven, Schumann) als lichtere (filmmuziek van John Barry en John Williams, passend bij het thema en de kleur van dit programma. Kamerkoor Marum en Drents Vocaal Ensemble hebben dezelfde dirigent (Bernard Slofstra).

Vrede

De koren hebben al langer dan een jaar afzonderlijk aan dit programma gewerkt. Het project komt na de zomervakantie in de fase van intensieve gezamenlijke repetities en uiteindelijk afstemming van het geheel met het orkest. Het verbindende thema is ‘Vrede’. Jenkins heeft er veel meegedaan en de combinatie met de rijke, gelaagde, soms verstilde klankwereld die Eric Whitacre in zijn composities weet op te roepen, belooft een indrukwekkende ervaring te worden.

Partners Stichting Klassiek Leek e.o.

De Stichting klassiek Leek en omstreken heeft behalve als doel het aanbieden van (klassieke)concerten aan centra, vallend onder het regiem van de gezondheidszorg, ook ten doel hetbehouden en bevorderen van klassieke muziek in de meest ruimste zin. De stichting organiseert daartoe o.a. klassieke instrumentale concerten en klassieke vocale concerten. Meer over de stichting op www.skleek.nl

Kamerkoor Marum (KKM)

Kamerkoor Marum (ca. 30 leden) is opgericht in 2005. Sinds november 2007 is Bernard Slofstrade vaste dirigent. Doel is het zingen van met name a capella koorwerken uit verschillende tijdsperiodes. Het koor studeert wekelijks in repetities in het Romaanse kerkje in Marum. Er wordt in een ontspannen sfeer serieus gewerkt aan koor-en stemvorming en opbouw van repertoire. Meer informatie: www.kamerkoormarum.blogspot.com.

Drents Vocaal Ensemble (DVE)

Het Drents Vocaal Ensemble (ca. 20 leden) bestaat in 2019 39 jaar en staat sinds 2008 onder leiding van Bernard Slofstra. Het koor is een gemengd vierstemmig amateurkamerkoor en zingt in principe a capella klassieke kamermuziek, met een breed repertoire van middeleeuws tot modern. Geoefend wordt op wekelijkse repetities in de Dorpskerk te Gieten. Het koor heeft in de afgelopen jaren verschillende projectkoren georganiseerd en geeft jaarlijks minimaal een concert. Meer info op www.drentsvocaal.nl.