Gemeente Westerkwartier tekent beroep aan tegen fracking in Pieterzijl-Oost

De gemeente Westerkwartier is het niet eens met het besluit van de minister om fracking bij het gasvel Pieterzijl-Oost toe te staan. Daarom dient het samen met de provincie Groningen beroep in bij de Raad van State.

,,Wij zijn van mening dat, gezien de maatschappelijke onrust en ontwrichtende consequenties van gaswinning in Groningen, men geen nieuwe gasvelden moet ontwikkelen”, verklaart wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier.

Naast de provincie en de gemeente gaan ook een elftal dorpsbelangen uit de omgeving van het gasveld in beroep. Dat hebben alle partijen met elkaar afgesproken.

Efficiënter (maar meer omstreden) gas winnen

Het gasveld Pieterzijl Oost ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland, in de gemeenten Westerkwartier en Noardeast Fryslân. Het betreft een veld waar tot op heden nog geen gas uit is gewonnen.

In het winningsplan staat dat om het gas efficiënter naar de put te laten stromen, hydraulische stimulatie - oftewel fracking - nodig is. Dat is een omstreden methode, waarbij onder hoge druk een oplossing van water, chemicaliën en keramiekkorrels in de grond wordt gespoten. Zo worden openingen gemaakt in gesteente om gas te winnen.

Met behulp van deze techniek zou 87 in plaats van 54 procent van het aanwezige gas gewonnen kunnen worden uit het veld Pieterzijl-Oost. Maar dat plan ligt gevoelig bij omwonenden, die schade aan huizen en omgeving vrezen.