Klachten over toilet winkelcentrum Liekeblom in Leek

Vandalisme leidt steeds vaker tot storingen bij het openbaar toilet van winkelcentrum De Liekeblom in Leek.

Dat antwoorden B en W van de gemeente Westerkwartier op vragen van raadslid Chris Veeze (50PLUS). Volgens hem zijn er veel klachten over het toilet en laat de hygiƫne ook nogal eens te wensen over. In zijn schriftelijke vragen dringt hij bij het college aan op het realiseren van een nieuw openbaar toilet nabij Pulvertorenstraat 1 vlak voor zorgcentrum Vredewold. Volgens hem ligt hiervoor al een aansluiting.

Vernielingen

B en W melden dat het toilet in De Liekeblom particulier eigendom is. Iedere dag wordt het toilet om half acht 's morgens schoongemaakt behalve op zondag. De storingen doen zich volgens het college onder meer voor doordat de instructies van het toilet vaak niet goed worden gelezen en opgevolgd door de gebruikers. Vanwege de vernielingen zijn de laatste tijd al flink wat reparaties uitgevoerd.

Overtuinen Zuidhorn

Om financiƫle redenen voelen B en W er niet voor om in Leek een openbaar toilet te realiseren. Met name het beheer en de schoonmaak ervan brengt kosten met zich mee. Het winkelcentrum in de hal van de Overtuinen in Zuidhorn is al wel uitgerust met een openbaar toilet. De exploitatie daarvan is in handen van Albert Heijn. Daarover zijn volgens het college geen klachten.

Behoefte?

Raadslid Veeze pleit verder voor onderzoek naar behoefte aan openbare toiletten in Grootegast en Marum. B en W verwachten dat openbare toiletten in deze winkelcentra slechts tot minimaal gebruik zullen leiden. ,,De kosten van een dergelijke faciliteit in Grootegast en Marum wegen ons inziens niet op tegen de kosten van realisatie en exploitatie.'' De kortste klap is dat vaste klanten op verzoek gebruik maken van een toilet bij de winkelier, menen B en W.