Glasvezelaanbieder Rodin verlengt aanmeldingsperiode in de gemeente Westerkwartier

Anders dan gehoopt, heeft Rodin Broadband Groningen in de nieuwe gemeente Westerkwartier niet voldoende klanten geworven om op korte termijn met de aanleg van glasvezel te beginnen. Alleen in het gebied van de voormalige gemeente Grootegast is de vereiste 50 procent gehaald.

Zes weken geleden stelde het bedrijf de aanmeldingstermijn open voor inwoners van het Westerkwartier. Gisteren, een dag na de deadline op 12 juli, maakte Rodin - zonder een nieuwe deadline te noemen - bekend dat het de aanmeldingstermijn verlengt.

In de hoop dat in de loop van de zomer ook in de gebieden van de voormalige gemeenten Zuidhorn, Leek en Marum 50 procent wordt gehaald.

Witte gebieden dekken

Rodin Broadband heeft van de provincie Groningen de opdracht gekregen om in alle 'witte gebieden' in de provincie - waar de kwaliteit van het internet ronduit belabberd is (onder de 30 MB) en de bekende providers daartegen geen actie ondernemen - glasvezel aan te leggen. Dat doet het onder andere met 10 miljoen euro subsidie.

Keukentafelgesprekken

Hoiting zegt dat medewerkers van Rodin tijdens de verlengde aanmeldingsperiode keukentafelgesprekken gaan voeren met inwoners van het Westerkwartier. "Om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste informatie krijgt. Er wordt namelijk een hoop non-informatie verspreid."

Naast Rodin zijn ook aanbieders Glasdraad en Westerglas 'klanten' aan het werven in de herindelingsgemeente. Laatstgenoemde is een coöperatie opgezet door inwoners van de gemeente. Zij richten zich vooral op Zuidelijk Westerkwartier. Glasdraad, evenals Rodin een commerciële partij, richt zich meer op de grijze gebieden, waar het internet al iets sneller is.

Minimaal een jaar

Als de 50 procent ook in de drie overige gebieden van het Westerkwartier gehaald is, dan duurt het volgens Hoiting ongeveer nog een jaar voordat inwoners op sneller internet zijn aangesloten.