Twee meiden uit Grootegast steken de handen uit de mouwen in Zambia.

Gean Lohr en Mineke Brouwer uit Grootegast gaan namens World Servants deze zomer drie weken aan de slag in Zambia. In de plaats Donje bouwen, samen met mensen uit de lokale gemeenschap, aan klaslokalen. Daardoor kunnen de inwoners uit de regio straks hun kinderen kwalitatief goed onderwijs bieden. Dat leidt ertoe dat kinderen een opleiding kunnen volgen en er meer toekomst voor hen is.

Beiden gaan niet alleen bouwen; ze organiseren ook een kinderprogramma, bezoeken mensen thuis, gaan sporten met lokale tieners en helpen op het land. Dat contact leidt tot veel meer effecten dan alleen de totstandkoming van een langgewenst gebouw. Door de ontmoeting voelen de mensen in Donje zich gezien en gewaardeerd, worden genderkwesties bespreekbaar gemaakt en wordt het belang van goed onderwijs zichtbaar.

Aan de andere kant zorgt de interactie met de gemeenschap ook voor verandering bij de vrijwilligers. Ze gaan na hun reis anders consumeren, maken andere keuzes voor de toekomst en worden maatschappelijk actiever.

World Servants

World Servants, de landelijke organisatie die de werkvakantie organiseert, zendt al sinds 1988 jongeren uit heel Nederland uit. Dit jaar zijn dat 850 vrijwilligers, die in groepen afreizen naar bestemmingen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. De projecten worden georganiseerd in nauwe samenwerking met lokale organisaties, die voor en na het project betrokken zijn en blijven bij de gemeenschap.

Ook in 2020 kunnen jongeren uit onze regio met World Servants op pad. Jongeren die interesse hebben kunnen contact opnemen met groepsleider voor Grootegast en omgeving Johan Brouwer via telefoonnummer 06-20490473 of mailadres han-jo@ziggo.nl. Ook kunnen ze zich aanmelden via Aanmelden.