Westerkwartierder college zegt vliegenoverlast 'zeer serieus' te nemen

Het college van B en W in het Westerkwartier excuseert zich voor de gebrekkige communicatie omtrent vliegenoverlast in de gemeente.

Vliegen, vliegen en nog eens vliegen. Inwoners van Leek en Tolbert ondervinden al wekenlang hinder van de gevleugelde insecten. Sommigen beweren dat hun zomer er flink door is verpest. Bovendien heerst er frustratie over de behandeling van klachten. Diverse klachten zouden überhaupt niet behandeld zijn.

'Vervelend'

Reden genoeg voor raadslid Johan de Vries (VZ Westerkwartier) om het college woensdagavond eens een paar vragen voor de voeten te werpen tijdens de raadsvergadering in Zuidhorn. Want hoe staat het college er nou in? Is het op de hoogte van de problemen? Wil het college iets toezeggen aan de getroffen bewoners?

Burgemeester Koos Wiersma antwoordde daarop dat B en W het vervelend vindt voor de mensen die overlast van de vliegen ondervinden. "Wij nemen dit als college zeer serieus. Er is door de omgevingsdienst gezocht naar de oorzaak van de plaag, maar die is nog niet gevonden."

Dat wil volgens hem niet zeggen dat er verder niets meer aan wordt gedaan. Het college overweegt de mogelijkheid om een externe expert in te schakelen.

Lessen trekken

De frustraties over de communicatiewijze van de gemeente, zei Wiersma ter harte te nemen. "Dat is uitermate vervelend. Het heeft ermee te maken dat de vragen deels bij de omgevingsdienst en deels bij de gemeente terecht zijn gekomen. Desondanks zullen wij hieruit onze lessen trekken."