Ard van der Tuuk wordt burgemeester van de gemeente Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier krijgt een nieuwe burgemeester, en zijn naam is Ard van der Tuuk (PvdA). Dat maakte de gemeenteraad dinsdagavond bekend nadat ze achter gesloten deuren had gestemd.

De keuze van de gemeenteraad zal nu worden voorgedragen aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Doorgaans gaat de minister mee in het advies van de gemeenteraad.

Geen automatisme

In reactie noemde de 50-jarige Van der Tuuk het burgemeesterschap van Westerkwartier 'de hoofdprijs'. "Zo'n benoeming is geen automatisme. Ik had hier beslist niet op gerekend."

Sinds januari zat Van der Tuuk zonder werk. Hij geeft te kennen niet voor het burgemeesterschap bij andere gemeenten gesolliciteerd.

"Om burgemeester te kunnen zijn, moet het klikken. Het is mooi dat dat eerst in Grootegast, en nu ook in Westerkwartier het geval is."

Hij ziet het als zijn grootste uitdaging om de 41 dorpen met elkaar te verbinden. "We moeten het samen doen en met elkaar." Hij zegt daarom tijdens zijn termijn in verschillende dorpen te willen wonen.

Geen onbekende

Van der Tuuk is dus geen onbekende in de regio. Hij was voor de herindeling waarnemend burgemeester van Grootegast, nadat hij eerder als gedeputeerde in Drenthe in de bestuurlijke problemen was gekomen.

Hij was geliefd in Grootegast, Van der Tuuk werd dan ook veelvuldig genoemd in het proces voorafgaand aan de benoeming. Voornamelijk omdat hij perfect aan de profielschets zou voldoen.

'Zet Van der Tuuk maar op deze stoel. Hij is de geknipte persoon', en: 'Hij functioneerde uitstekend. Qua uitstraling, inzet en toegankelijkheid moet de nieuwe burgemeester op hem lijken' werd meermaals gezegd.

Ruime ervaring

Volgens voorzitter Ytzen van der Velde van de vertrouwenscommissie, heeft de raad iemand benoemd met 'ruime bestuurlijke ervaring, in de politiek maar ook breder.'

"Iemand die als netwerker, als verbinder en als toegankelijk kan worden getypeerd", vervolgt Van der Velde. "Iemand die bovendien om kan gaan met de politieke sensitiviteit."