Dorpentocht Middag-Humsterland is voor Amsterdammers de horizon

FEERWERD Hollanders, Groningers en Friezen kruisten elkaar zaterdag meermaals bij de dorpentocht ‘Middag-Humsterland’ vanuit Feerwerd.

Door een samenloop van omstandigheden verenigden ze zich letterlijk op hoog niveau bij onder meer het kerkje uit de dertiende eeuw op de wierde bij Oostum. Tot veler verrassing was de kerkdeur, zonder enige vorm van toezicht, open voor bezichtiging van het oudste gebouw.

,,Het is heerlijk om deze omgeving te verkennen”, vertelden Marjolein Thon (30) en haar levensgezel Menno van Dijk (36) uit Amsterdam. ,,Hier zie je tenminste de horizon. Als we in Amsterdam de deur uit zijn, kijken we uit op de bovenburen. En, het is hier zo rustig”. Beiden hebben overnacht bij Bed & Breakfast in Garnwerd, zodat ze in alle rust de zaterdag als wandeldag konden inplannen. ,,Op sommige plekken hebben we wel zes routepijltjes ontdekt. Het boekje moet erbij om alles goed te kunnen volgen”. De wandeling gold voor hen als voorbereiding op de 26 dagetappes tellende tocht over het Pieterpad naar Maastricht. Bij het hooggelegen kerkje in Oostum maakten ze een stop om even bij te tanken en om de omgeving goed in zich te kunnen opnemen als hartelijke herinnering.

Samenlopen

Als deelnemers van ‘Middag-Humsterland’ bereidden Petra de Vries (48) uit Sneek en Janke Vaatstra (33) uit Feerwerd zich al wandelend ook voor op een volgende tocht. ,,We hebben eerder de Kennedymars geprobeerd, maar we zijn na 58 kilometer gestrand. Voor mij is dit een voorbereiding op de vierdaagse in Nijmegen waaraan ik voor de negende keer zal deelnemen”, gaf Petra de Vries aan. ,,We lopen veel samen en zetten door”. Janke Vaatstra is als hardloper veelal actief in de eigen omgeving. “Mijn roots liggen in Feerwerd, maar nu kom je eens op plekken waar je normaliter niet zo vaak komt”.

Buitenleven

Ontspanning stond voorop bij Klaas Jan (75) en Fokelina de Boer (71) uit Grijpskerk. ,,We woonden vroeger op een boerderij buiten het dorp. Dan ben je gewend aan de vrijheid”. Aan de dorpentocht over tien kilometer hebben ze vanaf het begin elke keer meegedaan. Als mooiste plekken in hun herinnering wezen ze op Aduarderzijl en Hunzezicht. ,,Dat blijven echt bijzondere plekken”. Na de tocht over 10 of 20 kilometer werden ze bij de molen ‘Joeswert’ aan de Mentaweg verwelkomd met naar keus courgettesoep en pannenkoeken of koffie. ,,Het is druk op de weg”, zo gaf een echtpaar uit Oldehove bij de dampende soep aan over het onverwachte van de tocht. ,,We hadden niet verwacht dat er hier zoveel verkeer zou zijn: caravans, campers, trekkers en tientallen wielrenners. Alles kom je tegen”. Over de route niets anders dan lof: ,,Je komt nu eens op plekken in je eigen omgeving waar je anders met de fiets of auto nooit komt”.

Oude Wadden

De routes zijn uitgezet door Jan Hovinga. ,,De 20 kilometer heb ik al vier keer afgelegd.” Aan het eind van de dag wachtte hem nog een klus: het verwijderen van de oranjekleurige routepijlen. ,,Dan is een elektrische fiets wel zo handig”. Met een vijftigtal deelnemers op een deels regenachtige middag waren de coȍrdinatoren Jan de Vries, Jan Hovinga en Jannie Doornbos mild tevreden. ,,Elk jaar nemen we een ander vertrekpunt om zo een mooie locatie uit te zoeken. Zo kachelen we het hele gebied door: het blijft een mooi gebied, voor iedereen. Zo leer je al lopend de historie van het oude Wadden kennen.”

Jelle Raap