De preekstoel van Midwolde staat in Noordwijk | Historisch Correct

REGIO De oude preekstoel van Midwolde kwam via Leek in Noordwijk terecht. Het is bij de meeste amateurhistorici uit onze regio wel bekend. Maar de meeste lezers zullen het wellicht nog niet weten.

We gaan enkele eeuwen terug in de tijd. Naar het begin van de 17e eeuw. De borg Nienoord bestond nog geen eeuw, en de borgheer was Caspar van Ewsum. Hij schonk waarschijnlijk de preekstoel aan de kerk van Midwolde. Het landgoed Nienoord behoorde toen bij het dorp Midwolde. In 1711 kreeg Midwolde een nieuwe preekstoel, die er nog steeds staat. Borgheer van Nienoord Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen, overleden in 1709, had die nog besteld.

De oude preekstoel verhuisde naar de kerk in Leek. Naar de zogenaamde Nienoordkapel. Of in de volksmond: “het witte kerkje op De Dam”. Die kerk staat er sinds 1660. In 1753 kreeg de kerk in Leek op zijn beurt een nieuwe preekstoel van de borgheer van Nienoord. Borgheer was toen Willem van In- en Kniphuisen.

De oude preekstoel van Midwolde verhuisde nog eens. In opdracht van, en betaald door, de borgheer van Nienoord. Nu naar Noordwijk. Daar staat de preekstoel nog steeds. De mooie foto is uit 1942. Daarop is ook een mooi hekwerk te zien. Met bijna eenzelfde historie. Dat hekwerk is later nog een tijdlang in gebruik geweest bij een boer. Het was in de kerk blijkbaar een sta in de weg geworden. Maar het staat inmiddels, na restauratie, weer in de kerk.

U kunt het komen zien. Want de kerken van Noordwijk, Marum, Nuis, Niebert en Tolbert zijn in de maand juli open voor publiek. Er is kunst te zien in samenwerking met kunstwinkel Roesd. En ook de kerk van Leek is rond deze tijd geopend voor publiek. Elke donderdagmiddag tijdens de weekmarkt. En natuurlijk is de kerk van Midwolde vaak open. Kom ook eens kijken. Ook als u niets met religie heeft. Een geschiedenis van eeuwen is er in onze kerken te vinden.

Albert Graansma