Schaats- en wielerkampioenen in Ronde van Leek

LEEK De Ronde van Leek mag vrijdag 5 juli een ijzersterk deelnemersveld aan het vertrek verwachten.

De vierde en voorlaatste wedstrijd van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier verwelkomt verschillende schaats- en wielerkampioenen aan de start, met bovenaan het affiche olympisch schaatskampioen op de 1000 meter en 500 meter Kjeld Nuis.

In de zomermaanden bereidt Nuis zich in het shirt van John Deere-NWVG voor op de volgende schaatswinter. Met onder meer zijn optreden in Leek hoopt hij vanaf september een vervolg te geven aan zijn imposante loopbaan op de ijzers. Ook Douwe de Vries komt in dit shirt in actie, met zijn aanwezigheid tekent een wereldkampioen ploegachtervolging present in dit criterium.

Zij kruisen de degens met wielrenners in vorm. Zo is met Wim Stroetinga een renner present die zich deze winter met Yoeri Havik de meest succesvolle renner in de zesdaagsen mocht noemen. De ‘Friese Schicht’ uit de Vlasman-formatie heeft een rijke erelijst met daarop onder meer de Ronde van Midden-Nederland, ritten in Olympia’s Tour en een derde plek op het NK voor profs in 2016.

Een andere renner in vorm is Nederlands kampioen tijdrijden bij de elite-zonder-contract Marien Bogerd. Deze coureur uit het Gelderse Kootwijk is één van de sensaties van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie en wist vorige week in Ede – tussen tal van Tour-deelnemers – een elfde tijd te realiseren op het NK Tijdrijden, een klassering die goed was voor het rood-wit-blauw bij de clubrenners.

Ook bij de vrouwen mag de organisatie rekenen op een grote deelname met onder andere enkele uitblinkers van het recente Wielerweekend Roden in de gelederen, zoals rensters van de winnende formatie De Kannibaal uit Peize en de winnares van de klassieker Annet Pit uit Zwolle. Een andere opvallende naam is die van Manon Kamminga uit Kampen, die bekendheid geniet als Nederlands kampioen skeeleren.

Bij de vrouwen is de wedstrijd de slotmanche van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier en dus wordt er nog volop gestreden voor de eindverdeling van de prijzen, bij de mannen is Leek de voorlaatste wedstrijd uit deze reeks, die zorgt voor een stabiel deelnemersveld in de wedstrijden. De andere criteriums uit de reeks zijn Nieuw Roden, Zevenhuizen, Nordhorn en De Wilp.

De start en finish zijn vrijdag voorzien op De Dam. Omdat de winkels open zijn, er randactiviteiten plaats vinden en er live muziek is, zijn zowel de sporters als de bezoekers van ambiance verzekerd. Het parcours loopt via De Dam over Boveneind, Kerkweg, De Schans en Het Piepke. De ronde is 1700 meter lang, waardoor het publiek de sporters vaak langs ziet komen. De vrouwen openen om 18.00 uur het bal met hun wedstrijd over vijftig kilometer (21 ronden). Om 19.45 uur is het de beurt aan de mannen voor hun wedstrijd over 80 kilometer (33 ronden).