Opknapbeurt woningen Hazelaarstraat zit er op

Aan de Hazelaarstraat in Grootegast zijn 13 woningen van woningcorporatie Wold & Waard gerenoveerd naar Nul-Op-de-Meter. Een flinke klus, die inmiddels is geklaard.

De woningen hebben een nieuw dak en nieuwe gevels voor de bestaande gevel gekregen. Daardoor is de woning extra goed geïsoleerd. Er is een warmtepomp en een warmte-terug-win-installatie voor ventilatie. De zonnepanelen op het dak zorgen voor alle energie voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk gebruik.

Voor de bewoners van de woningen was het een zware periode. Tijdens de renovatie bleven ze gewoon in hun huis wonen. Iedereen vond het zwaar, vooral in de eerste dagen toen er veel geboord werd. Bouwbedrijf Dijkstra Draisma, die de renovatie uitvoerde, organiseerde een feestje voor de bewoners.

In 2050 moeten alle woningen van Wold & Waard energieneutraal zijn. Binnen het programma Wonen met Energie wordt onderzocht hoe dit doel bereikt kan worden. De werkzaamheden in Grootegast zijn onderdeel van een NOM-renovatieproef van 48 woningen in 4 dorpen.