Bewoners nul-op-de-meter-woningen in Grootegast vieren feest

De klus is geklaard. Bouwbedrijf Dijkstra Draisma heeft dertien woningen van Wold & Waard aan de Hazelaarstraat in Grootegast verbouwd tot nul-op-de-meter-woningen. Reden voor een feestje.

De dertien woningen hebben een nieuw dak en een nieuwe gevel vóór de bestaande gevel gekregen. Daarmee zijn de woningen extra goed geïsoleerd.

De woningen hebben verder een warmtepomp en een warmte-terug-win-installatie voor ventilatie gekregen. Zonnepanelen op het dak zorgen voor alle energie voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk gebruik.

Leven met bouwgeluiden

De bewoners bleven tijdens de renovatie 'gewoon' in hun huis wonen. Dat was voor iedereen zwaar, zeker in de eerste dagen, toen veel geboord werd.

Maar ook daarna was het pittig. Het was immers een komen en gaan van werkmannen. Bovendien bleek het leven in met plastic afgeschermde spullen een grote impact te hebben.

Feestje

Reden voor Dijkstra Draisma een feestje te geven, nu de klus geklaard is. Een gelegenheid die de bewoners aangrepen om de bouwers te complimenteren. Ondanks de overlast waren de bewoners namelijk zeer te spreken over de inzet van de bouwers.

Wold & Waard toonde zich op haar beurt trots op de bewoners en de flexibiliteit die zij aan de dag legden. ,,We hebben veel respect voor het uithoudingsvermogen van alle deelnemers."

Wonen met Energie

In 2050 moeten alle woningen van Wold & Waard energieneutraal zijn. Binnen het programma wordt onderzocht hoe dit doel bereikt kan worden.

De werkzaamheden in Grootegast zijn onderdeel van een NOM-renovatieproef (nul-op-de-meter) van 48 woningen in vier dorpen.

Daarnaast onderzoekt Wold & Waard welke andere mogelijkheden van verduurzamen passen bij het energieneutraal maken van haar bezit.