Einde lijkt in zicht voor aanhoudende problemen met de Aduarder tafelbrug

De provincie Groningen heeft achterhaald waardoor de tafelbrug bij Aduard de laatste tijd regelmatig onbegaanbaar is en gaat dat vandaag repareren.

Het zou gaan om een probleem met cilinders die de brug omhoog en omlaag stuwen, laat projectleider civiele techniek Bert Katerborg namens de provincie weten.

„Die hebben een verschillende druk, waardoor de ene kant van de brug sneller omhoog gaat dan de andere. Bij het naar beneden gaan, vormt dat een minder groot probleem.”

Schoon genoeg van storingen

Het euvel werd maandagmiddag gelokaliseerd, nadat de brug voor de derde dag op rij met een storing te maken had. Het was alweer de zevende storing van deze maand en in totaal de dertigste sinds de brug begin maart werd geopend. Eerder was harde wind de boosdoener, waardoor de brug niet recht terug op de oplegger kwam te liggen.

Wat het ook is, bewoners hebben er inmiddels schoon genoeg van. Regelmatig staan ze voor een ‘dichte’ brug. Omrijden in de auto is wel te doen, maar op de fiets ben je al gauw drie kwartier extra kwijt.

‘Het is weer zover’, is op social media dan ook een veelgebruikte zin als het de tafelbrug betreft.

‘Zekerheid krijg je nooit’

Maar voor hen heeft Katerborg goed nieuws: vandaag wordt getracht het probleem te herstellen. „Er zal een nieuw onderdeel worden geplaatst. Dat gebeurt op een moment dat er even geen scheepvaartverkeer is in het Van Starkenborghkanaal. Tijdens de werkzaamheden kan de brug namelijk een paar uur niet omhoog.”

Of de brug daarna nooit meer met een storing kampt, durft hij niet te zeggen. „Zekerheid krijg je nooit. Nieuwe storingen zijn helaas niet uit te sluiten.”

Ingebruikname oude brug

Het is volgens Katerborg uitgesloten dat de oude brug weer in gebruik wordt genomen als de nieuwe toch weer met een storing zou kampen, zoals omwonenden en andere regelmatige passanten wensen.

„Binnenkort wordt de brug afgesloten van nutsvoorzieningen. De vergunningen daarvoor zijn al geregeld. Eind van de zomer begint de daadwerkelijke sloop van de brug. Waarschijnlijk de eerste week van september.”