Voor inwoners van Grijpskerk gaat donderdag definitief een lang gekoesterde wens in vervulling

De plannen voor woningbouw in Grijpskerk waren er al een tijdje, maar donderdag wordt er definitief een krabbel onder gezet door wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier).

Dat werd hoog tijd, zegt Johan Stevens, voorzitter van Dorpsbelangen Grijpskerk. Dorpsvertegenwoordigers maken zich al jaren sterk voor uitbreiding van Grijpskerk, maar tot nu toe bleef dat telkens uit. Zonde, is de gedachte, want er zouden genoeg geïnteresseerden zijn om er hun intrek te nemen. Voornamelijk jongere gezinnen.

Schot in de zaak

"We zijn ontzettend blij dat er schot in de zaak zit", aldus Stevens. "Ik hoop ook dat de eerste paal vlot geslagen gaat worden. Naast de belangstelling vanuit jongere gezinnen, uit bijvoorbeeld de stad, is onder ouderen die in het dorp willen blijven wonen ook vraag. Zij willen de mogelijkheid hebben om naar een appartement te verhuizen."

Goed voor leefbaarheid

Het project dat donderdagochtend om 09.00 uur wordt ondertekend op het gemeentehuis in Zuidhorn, omhelst de bouw van vijfentwintig woningen. Zowel 2-onder-1 kap als vrijstaande woningen. Geen appartementen, zoals ook gewenst. Stevens: "Laat dit een eerste aanzet zijn tot de bouw van meer. Want uitbreiding van het dorp is goed voor de leefbaarheid en doorstroom."

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi spreek van 'een lang gekoesterde wens van de inwoners van Grijpskerk en de gemeente' die in vervulling gaat. Binnenkort krijgen de bewoners inzage in het bestemmingsplan.

In overleg met inwoners

Als het aan Stevens ligt, krijgt dit plan dus gauw een vervolg. "Wij hebben de gemeente eerder al duidelijk gemaakt - destijds aan wethouder Fred Stol (CDA) - dat ze nu alvast een planning moeten maken voor over vijf à tien jaar. Er zijn nog voldoende locaties over om op te bouwen. Maar dat moet wel in overleg met de inwoners gebeuren."