Belevenissen uit het gymnasium - Laatste loodjes

LEEK Het is warm in mijn lokaal, ondanks de open ramen. De resten van een stevige onweersbui hangen nog in de lucht en nieuwe buien tekenen zich af aan de hemel. Arme leerlingen...!

Hoe krijg ik hen en mijzelf nog gemotiveerd? Eerste rustgevende gedachte die ik toelaat: de klus is geklaard, de leerstof van dit cursusjaar is meer dan behandeld en ruimschoots getoetst, de leerlingen weten wat ze moeten weten en ons allen kan helemaal niets meer gebeuren. Toch?

Oeps! Er komt nog een dikke toetsweek! Hopelijk is het dan niet zo klefwarm als nu, want dan willen die koppies helemaaaaal niet meer terwijl het juist dan soms nog zo vreselijk nodig is. Een heel schooljaar kan bij tijden nog net gered worden, maar het komt ook voor dat de wankele basis van de 5,5 à 6 gemiddeld volledig onderuit wordt gehaald. Het was dit jaar perfect eindexamenweer. Hopelijk straks meer van hetzelfde in de laatste echte werkweek van dit cursusjaar.

Hoe krijg je leerlingen nog aan het werk terwijl ze weten dat eigenlijk alles al behandeld is? Daar zijn verschillende manieren voor en ik hanteer ze alle afwisselend. Actieve arbeid in de les levert plusjes op, die ik als 0,1 elk bij de laatste grote toets optel. Werkt prima! Ze worden niet meer bestraft als het even niet meer lukt, maar uitsluitend beloond en ze zijn ook nog eens lekker bezig dus er wordt hoe dan ook geleerd. …tenzij ze totaal passief erbij zitten en er echt een potje van maken waardoor ik een ouderwetse, ellenlange strafwerkzin van stal moet halen ter 50x overschrijving. Jarenlang al niet meer gebeurd, maar wie weet?

Andere manier: hen alleen of in tweetallen laten werken aan een nuttige klus die ik ook nog nakijk zodat men nog serieuzer bezig is. Voor zo’n klus kunnen ook weer plusjes behaald worden, u begrijpt het. Ook een probate werkwijze: bij de dingen die ze moeten doen iets lekkers erbij geven, zodat een zacht gesmak het denk- en schrijfproces begeleidt en misschien versterkt. Snoep kost een paar eurootjes maar heeft een enorm effect.

Nog even volhouden, deze stijl van lesgeven, en hopen dat ze niet gaan denken dat het altijd zo kalm kan. Het nieuwe cursusjaar zal ik straks voortvarend opstarten, zodat we na een paar weken alweer vóór lopen op het programma en de eerste toets is gegeven en gecorrigeerd.

Anneke de Vries