Kampioen Bos zint op eerherstel in Opende

OPENDE - Het afgelopen jaar werd grasbaanracer Anne Bos voor het eerst Nederlands kampioen. De 22-jarige coureur uit Harkema was de snelste in de Shorttrack 250cc. Dit jaar wil het echter nog niet zo vlotten. Een technisch mankement weerhield hem nog van grote daden. Komende zaterdag (aanvang 16.30 uur) wil Bos voor zijn thuispubliek in Opende graag de ommekeer teweeg brengen.

Bos voert het startnummer 1 op zijn witte Husqvarna met trots. ,,Wanneer krijg je nu zo’n kans. Ik heb er vorig jaar hard voor moeten vechten. Nu moeten de resultaten dit jaar ook nog weer bij het nummer passen”, zegt Bos. De kampioen van 2018 begon met een tweede plaats in Vries sterk aan het nieuwe seizoen. Daarna volgden een vierde, twee zesde en een zevende plaats. Beneden de stand die je mag verwachten van de Nederlands kampioen. ,,Ik heb een nieuwe motor gekregen, maar daarmee zat het allemaal wat tegen. Het bleek dat de software van de motor niet op de juiste manier ingeladen was. Dat is verholpen. Maar nu moet het zelfvertrouwen weer terug komen”, legt Bos uit.

De strijd en spanning druipt wekelijks van de races in de Shorttrack klasse af. Twaalf coureurs tegelijk in de baan, wiel aan wiel en driedubbeldik door de bochten. De wedstrijden worden vaak pas op de streep beslist. ,,Iedereen gaat hard. Alle twaalf rijders kunnen op het podium rijden”, weet Bos. ,,Je hoeft niet een moment te twijfelen want dan ben je je plekje kwijt. Er kan op zo’n dag van alles gebeuren.”

Dat bleek vorig jaar wel toen Harekiet Gert van der Heide vriend en vijand verraste door als invaller de wedstrijd in Opende te winnen. De ‘jongens uit de streek’ zijn dit jaar ook sterk vertegenwoordigd in de Shortttrack 250cc. Naast Van der Heide, die vorig jaar promoveerde naar de Shorttrack 250cc, komen ook de Opender coureurs Joey van Kammen en Lazar de Vries in de baan. Zij eindigden vorig jaar als nummer vier en vijf in het kampioenschap.

Stef Hamstra (Surhuisterveen) stapte dit jaar over van de 450cc naar de 250cc klasse. Hij streed direct vooraan mee voor het kampioenschap, maar brak bij tijdens een training een sleutelbeen. Ook plaatsgenoot Jan Okke Loonstra, die in de 125cc èn 450cc uitkomt zit in de lappenmand. De dubbelkampioen van 2018 crashte in Eenrum. Het leverde hem eveneens een sleutelbeenbreuk op. In afwachting van hun herstel zullen zij dit jaar naar alle waarschijnlijkheid ontbreken in Opende. Anne Bos hoopt zaterdagavond de weg naar boven weer in te slaan. ,,Opende is wel een baan die mij ligt. Het is een zandbaan en daar voel ik meer op thuis dan een kleibaan. Maar bij de thuiswedstrijden zat het in het verleden vaak wat tegen. Maar wie weet zit het deze keer mee.”