Kunst- en cultuur op de Lindenborg

LEEK - De derde klassers havo en vwo van vestiging Lindenborg van rsg de Borgen in Leek traden donderdag 6 en vrijdag 7 juni voor even in de voetsporen van Rembrandt. Met het project ‘De Gouden Eeuw’ konden ze in twee dagen hun kunst- en cultuurhorizon verbreden.

De leerlingen konden een keuze maken uit dertien verschillende workshops in verschillende kunstdisciplines. Ze konden bijvoorbeeld kiezen om te schilderen, maar ook voor djembé spelen, ukelele spelen, dansen én videoclip maken, weven, live band, slapstick en collages maken.

Rembrandt was een ware meester in het gebruik van licht en donker in zijn werk. Bij de workshop ‘Maak je eigen Rembrandt’ maakten de leerlingen een portret in de contrasten van licht en donker. Deze workshop werd in de inspirerende locatie van het museum Nienoord gegeven door kunstenaar Fokko Rijkens waar na afloop het werk ook geëxposeerd werd. Schilderen kon ook bij oud docent Greetje Spaanderman. Zij gaf de workshop ‘Schilderen als Bob Ross’, naar het tv-programma The joy of painting. Reactie van een leerling na afloop: ',,Mijn schilderij is echt mooi geworden! Ik had snel resultaat!”

Anders kijken

Bij de workshop ‘Anders kijken’ werkten de leerlingen met alledaagse materialen en voorwerpen. De bedoeling was te leren op een nieuwe manier naar deze voorwerpen te kijken, en aan de hand van wat je ziet aan de slag te gaan. Ook konden leerlingen in een workshop een portretcollage maken van zichzelf. Deze zelfportretten worden herkent door karaktereigenschappen, houdingen en gezichtsuitdrukkingen. Door middel van fotografie, apps, scheuren, knippen en plakken ging deze groep zoeken naar hoe hun zelfportret eruit zou moeten zien.

Gezelligheid en verbinding

Het project de Gouden Eeuw was georganiseerd door de docenten drama, muziek, cultuur/tekenen. De workshops werden gegeven door docenten van Garage TDI, enthousiaste studenten van de kunstacademie, het conservatorium en zelfs door talentvolle leerlingen uit eigen huis.