Terug in de tijd tijdens Dag van het Kasteel

LEEK Voor het eerst in de geschiedenis was er een klassieke ringrijderij op Nienoord. Aanleiding was de jaarlijkse, landelijke Dag van het Kasteel waarvoor de museummedewerkers van Nienoord weer iets nieuws hadden bedacht.

Een zoektocht naar bijzondere stukken in de collectie leverde nog een bijzondere act op: een demonstratie amazonerijden... Nienoord beschikt over drie van de paar dameszadels die er nog in Nederland zijn. Enkele amazones van de Dutch sidesaddle club lieten zien hoe dames te paard gingen. Tijdens de demonstratie zal aan u worden uitgelegd over het rijden in dameszadel.

Tot ongeveer 1920 werd er door dames niet in een herenzadel gereden dit gold als niet gezond en not done. Sinds de 15e eeuw tot aan plm. 1920 werd er door vrouwen op deze wijze gereden vooral bij buitenritten en jachtpartijen achter de meute honden. De dames dragen op de dag van het kasteel historische kostuums uit diverse periodes. De zadels waarop wordt gereden zijn gemiddeld wel 100 jaar oud veelal gerestaureerd zeldzaam en dus kostbaar.

Vanwege het jaarthema 'koloniale banden' van de Dag van het Kasteel was er speciale aandacht voor de kleurrijke banden vanuit het museum met Indonesische kratons. In de jaren tachtig keek museum Nienoord nadrukkelijk over de grens naar haar kolonie Indonesië. Tussen de honderden koetsen in museum Nienoord, bij de gelijknamige borg, bevindt zich een opmerkelijk rijtuigje met een olifant. Rijtuigrestaurateur Arie de Jager heeft die – het is een model – in Indonesië laten maken naar voorbeeld van de Singa Barong uit Cirebon. Bijna op dezelfde plek in het museum hangt een opvallend schilderij: de sultan van Yogyakarta laat zich vervoeren in een Gala Coupé. Dit rijtuig is in de negentiende eeuw gebouwd door de firma Hermans te Den Haag en wordt nog steeds gebruikt.

Arie de Jager verzorgde over deze en andere rijtuigen in Indonesië een verrassende presentatie, met eigen beeldmateriaal uit Indonesië van de oude Nederlandse rijtuigen. Die dienen inmiddels niet meer louter als vervoermiddel maar hebben ook andere functies gekregen.

Als jonkvrouwen verklede medewerkers en échte jonkvrouwen gaven rondleidingen, koetsen reden de gasten naar de eveneens opengestelde adelskerk in Midwolde, de hofnar Bauko trad op samen met muzikanten en dansers, er was een vorstelijke voedselmarkt, demonstraties van oude ambachten, middeleeuwse kinderspelletjes, kortom: voor elk wat wils.