Het Zevenhuister Veerhuis

LEEK Het Zevenhuister Veerhuis was een bijzonder café in Leek. Zeer lang is het interieur onveranderd gebleven. Men ademde daar de sfeer van vroeger. De naam is afkomstig van het feit dat het de aanlegplaats was van de boot van Zevenhuizen.

Die boot voer vanaf Zevenhuizen naar Groningen en weer terug. Enkele malen per week. In het Zevenhuister Veerhuis werden de passagiers bediend.

Maar ook de bevrachting van de boot gebeurde wel vanuit het café. Het café stond aan de Schreiershoek. Als er bijvoorbeeld koeien vervoerd moesten worden, werden die eerst gestald achter het café. Dan liepen de koeien door de gang van het huis naar voren naar het Hoofddiep. En daar werden ze ingeladen in een aparte praam die achter de boot werd meegetrokken. Maar dan het interieur van het café: Er was een kleine tapkast die, zoals gebruikelijk, rood was geverfd.

Daarvoor stond een smalle toonbank. Er was een grotere stamtafel, met eromheen kleinere tafels. Er waren lage stoelen met rieten zittingen. In de winter stond er een kolomkachel. Met een laag hekwerkje daaromheen, zodat je heerlijk je voeten kon warmen. De vloer van het café werd iedere dag met nieuw zand bestrooid. Bij de wanden van het café werd geen zand gestrooid, daar was de vloer blauw geverfd. Helaas is er (nog?) geen foto van het interieur bekend.

Op de foto van het exterieur kun je de naam J. Poll lezen. Dat was dus de exploitant van het café Jakob Poll. Maar zowel de generatie vóór hem, als ook de generatie na hem heeft het Zevenhuister Veerhuis geëxploiteerd. En het interieur bleef al die jaren onveranderd. Het zogenaamde bovenlicht, waarin zijn naam is te lezen, is trouwens nu in het bezit van de Historische Kring.

Albert Graansma