Geluk uit de sloot

LEEK „Ik sta hier 35 jaar. Altijd op het zelfde plekje. Nou ja, een keer niet. Toen hadden ze me een hele nare plek gegeven.” Meneer Rigter staat met zijn traditionele taartdoos op zijn kop zijn overheerlijke zoetigheid te verkopen. De verkoper uit Wanneperveen, bij Giethoorn, heeft altijd wel een rijmpje klaar. Dit keer is dat: „We hebben geluk in ons leven, dat halen we zo uit de sloot.”

Ageeth, Tiny en Ina komen jaarlijks naar de markt voor sokken, geurtjes en lippenstift. „En voor de kroeg!”, klinkt het in koor. Met deze temperaturen zullen de dames wel op het terras belanden. Dit weerype is precies goed voor een mooi dagje Pinkstermarkt. Ook dit jaar zijn de mensen weer uit hun holen gekropen om de sfeer van Pinksteren in Leek te proeven. En hier een daar een droge worst, een vette braadworst of een wafel met stroop.

Reina Smallenbroek exposeert met haar fotografie op de markt. Ze heeft er een partij mooie foto’s staan. Van het Leekstermeergebied tot portretten van haar kinderen. Meestal gaat ze op het fietsje om de mooiste plaatjes te schieten. De storm van de afgelopen week heeft de natuur behoorlijk aangetast. In de Onlanden en rond Nienoord is het huilen, volgens Reina.

Het sjokt lekker door in het Leekster centrum. De kermis draait op volle toeren en de zon is warm. Seth en Lias spetteren in de waterbak aan de Schreiershoek. Ze zijn nog te klein voor de kermis en wat is er lekkerder dan verkoeling met dit weer?

Linda Kuiper van La Pasión doet goede zaken met dit soort dagen. „Ik heb 7 man personeel lopen”, zegt ze. „Alleen vandaag hoor!” De rijk belegde broodjes zijn de reden van de drukte op haar terras. De voorspelde onweersbuien lijken nog ver. In ieder geval zullen ze pas later op de dag de provincie binnendringen en dan is de markt alweer op zijn retour.

Ineke Doornbos