Debat over uitspraken VZ-raadslid Beute

ZUIDHORN - Op verzoek van drie oppositiefracties vindt woensdagavond een actualiteitendebat plaats in de gemeenteraad van Westerkwartier.

Het debat vindt plaats op aandrang van GroenLinks, VVD en Sterk Westerkwartier. Aanleiding zijn uitspraken die raadslid Harm Beute van coalitiepartij VZ Westerkwartier vorige week deed in onder meer deze krant. De drie oppositiepartijen tonen zich hierover verontrust.

Zo constateerde Beute dat het financieel en ambtelijk een chaos is in de nieuwe gemeente. ,,Herkent u deze chaos?'', vraagt VVD-aanvoerster Tanja Haseloop-Amsing in schriftelijke vragen aan B en W. ,,Zo ja, wat gaat u op korte termijn hieraan doen? Zo nee, hoe denkt u deze geluiden te weerleggen?’’

Volgens Beute is er een hoog ziekteverzuim bij de gemeente. ,,Klopt dat? En wat is uw analyse hiervan’’, wil het VVD-raadslid verder weten. Volgens Beute is oud-afdelingshoofd Toon Hartjes van Grootegast bij de nieuwe gemeente op een zijspoor gezet. Haseloop wil ook weten of dat klopt. En of dat wellicht geldt voor meerdere ambtenaren.

Beute sprak in de krant voorts over 260 onopgeloste dossiers in de nieuwe gemeente. ,,Klopt dit aantal? En om welke dossiers gaat dit dan?’’, vraagt Haseloop. Zij wil weten of B en W mogelijk meer informatie delen met de coalitie dan met de oppositie.

GroenLinks-fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek wil opheldering van B en W over de negatieve rol die de voormalige gemeente Leek zou hebben gespeeld op financieel gebied op weg naar de herindeling. ,,Wij zijn aan alle kanten genaaid'', stelde Beute. Van der Hoek wil weten; ,,Op welke wijze is dit gebeurd? En hoe groot is het financiele probleem in de gemeente Westerkwartier?''

Het debat begint woensdagavond om half tien.