Westerkwartiertje: fractieassistent 50PLUS Janneke Koning uit Boerakker

WESTERKWARTIER - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en de voormalige gemeente Ezinge vormen sinds begin dit jaar de gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de herindeling op de voet. Deze week; fractieassistent Janneke Koning (71) van 50PLUS uit Boerakker.

Hoe raakte u betrokken bij 50PLUS?

,,Vijfentwintig jaar lang was ik lid van de PvdA. Een aantal jaren geleden heb ik bedankt voor die partij. Mijn grootste kritiek was de wijze waarop landelijk de zorg is 'uitgekleed' met medeverantwoordelijkheid van de PvdA. Lokaal vond ik dat de PvdA zich wel heel makkelijk liet meeslepen met bijvoorbeeld een partij als de ChristenUnie.”

Kunt u een voorbeeld noemen?

,,Ik woon in Boerakker. Dat viel eerder onder de gemeente Marum. PvdA en VVD gaven daar jaren geleden groen licht aan Albert Heijn om op zondag open te gaan. Toen de ChristenUnie vanuit de oppositiebanken hier heftig tegen protesteerde, moest de supermarkt in Marum op slag op zondag weer dicht. Ook in de nieuwe gemeente Westerkwartier laat de PvdA al te gemakkelijk haar oren hangen naar de CU. Als het aan mijn partij en mij ligt, mogen alle winkels onbeperkt open op zondag. Wij leggen mensen die op zondag naar de kerk willen geen strobreed in de weg. Waarom gunt men andersom niet dat wij op zondag uit winkelen gaan?”

Wat wilt u als 50PLUS in het Westerkwartier bereiken?

,,De rondweg om Leek moet er komen. Wat ons betreft mag deze rondweg dan meteen doorgetrokken worden naar Zuidhorn. De weg die er nu ligt tussen Leek en Zuidhorn is niet echt fijn. Vooral voor het vrachtverkeer is het hard nodig om een directe verbinding te realiseren van Zuidhorn op de A7.”

Wat zijn uw specifieke wensen voor ouderen?

,,Ik vind dat wij ons moeten inzetten voor de aanleg van een leugenbank in Leek. Dan kunnen ouderen die dat willen, daar samenkomen om bijvoorbeeld even een praatje met mensen te maken. Veel ouderen zitten alleen thuis. Onder hen bestaat veel eenzaamheid. Zo'n ouderenbank is goed om dat probleem te bestrijden. Verder vinden we dat er meer openbare toiletten moeten komen in bijvoorbeeld het centrum van Leek. Jong en oud kunnen hiervan profiteren. De openbare toiletten in Leek zijn nu een puinhoop.”