Belevenissen uit het gymnasium - Examenstress

LEEK Zenuwengedoe is het, examentijd, voor leerling en docent! Kijken of de vragen wel passen bij datgene wat door het jaar heen behandeld is en of de proefvertaling in de categorie ‘te doen’ valt. Mijn vak, Grieks, was het eerste examen van dit jaar en dat is heerlijk. De leerlingen zijn nog fris en fruitig en ik kon zelf meteen aan de slag met de correctie.

Een kwartiertje voor het begin was iedereen aanwezig en kon men nog wat laatste dingetjes uitwisselen. Daarna de zaal in, een kleine groep omgeven door leegte. Ik mocht zelf de woordenboeken aanreiken en tikte allen even op de schouder met een persoonlijk boodschapje erbij: ‘lees de vragen goed om te zien wat ze van je willen weten!” of: ‘let op de tijd en begin na anderhalf uur hoe dan ook met de proefvertaling’, of ‘denk je eraan hele zinnen te maken zodat ook de tweede corrector begrijpt wat jij wilt zeggen?’ Nou, dat soort dingen, u begrijpt het.

Om 14.00 uur, twee klokuren na het examen, werd het correctiemodel vrijgegeven. Dacht ik. Ik klikte op de examensite en kreeg het model te zien. De printer wilde hem echter niet uitprinten en volstond met het uitspugen van een handvol lege blaadjes. Hm. Zou het dan toch nog niet écht vrijgegeven zijn? Ik probeerde een andere tactiek, die evenmin werkte. Vervolgens sloeg ik het correctieadvies op de computer op, want misschien lag het aan het feit dat het een pdf-document van buiten betrof.

Nog eens, voor intussen de derde keer, de printer opdracht gegeven en weer niks! Pft. Nou ja, dan misschien maar illegaal nakijken en spieken vanaf het scherm, want daar stonden toch echt de antwoorden.

Nadat ik die beslissing genomen had, vertrok ik uit de computerruimte om thuis met dan maar de computer erbij te corrigeren. Ik meldde mijn ongenoegen onderweg bij een passerende collega. ,,Waarom geven ze het spul zogenaamd vrij terwijl het helemaal niet uitgeprint kan worden?” mopperde ik nog.

,,Simpel”, zei hij. ,,De inkt in die printer is op”. Nou ja zeg, dáár had ik nu weer geen seconde aan gedacht! Het is dat ik grijs ben, anders zou ik mezelf uit hebben gescholden voor dom blondje, want inderdaad spuugde een andere printer moeiteloos uit wat ik nodig had en kon ik thuis offline aan de correctie. Zenuwengedoe, ik zei het al…