Jonkersvaart zingt adios

JONKERSVAART Al 45 jaar was de Marumer gemeentebode Riemer Korsaan (65) een vertrouwd gezicht op het stembureau van Jonkersvaart. Bij de Europese verkiezingen nam hij afgelopen donderdag voor de laatste keer zijn plek achter de tafel in.

Riemer Korsaan heeft er een lange dag op het stembureau en alle stemmen moeten nog worden geteld als hem 's avonds tegen negen uur een verrassing staat te wachten. De leden van het zangkoor van Jonkersvaart maken hun opwachting in de voormalige openbare school 't Jonkertje die als stemlokaal dienstdoet. Als blijk van waarderingen voor zijn jarenlange inzet op het stembureau in Jonkersvaart wacht Korsaan een serenade.

Het slotlied vormt het klapstuk van het optreden. Het koor brengt dan een speciaal lied ten gehore dat aan het feestvarken zelf is opgedragen. "Adios, adios, adios'', zingen de koorleden eenstemmig. ,,Riemer met je zilvergrijze haar.'' De doorgaans zo koel formulerende Korsaan toont deze avond zichtbaar zijn emoties.

Toen hij 45 jaar geleden aantrad als leerling-ambtenaar bij de gemeente Marum werd hij meteen gevraagd om toe te treden tot het stembureau in Jonkersvaart. Hij zou daarna bij geen enkele verkiezing meer verstek laten gaan. Korsaan noemt Jonkersvaart een gemoedelijke dorp met een hoog ons-kent-ons-gehalte. ,,Doordat het stembureau maar klein is, was er alle tijd om met kiezers een praatje te maken. Zo heeft heb ik veel dorpsbewoners leren kennen'', zegt hij.

In de loop van dit jaar zwaait Korsaan af als medewerker van de bodedienst van de gemeente Westerkwartier. Daarmee komt ook een einde aan zijn ‘loopbaan’ bij het stembureau. ,,Geboren in Marum woon ik al sinds jaar en dag in Wezep. Als ik de kans krijg, breng ik bij de landelijke verkiezingen in de toekomst mijn stem uit in Jonkervaart. Dan zie ik alle bekenden nog een keer terug.’’

Aanvankelijk als tijdverdrijf houdt Korsaan per uur bij hoeveel kiezers hun stem uitbrengen. Zo kan hij zich een goed beeld vormen van de opkomst in de loop van de dag ten opzichte van andere jaren. Vervelen deed hij zich naar eigen zeggen nooit op het stembureau. ,,We hebben het vrolijk met elkaar'', vertelt collega-lid Jacqueline Uytewaal-Van Boekhold. ,,Riemer zorgt voorziet ons van een natje en droogje. Tijd om de krant in te zien, is er amper.''

Nu de school sinds vorig jaar vertrokken is, doet ’t Jonkertje informeel dienst als dorpshuis. De 25 leden leden tellende vrouwenvereniging Jonkvrouw (,,ja we hebben jonge aanwas hoor’’) komt er bijeen. Om de twee weken repeteert het zangkoor. Verder is er een filmclub die om de maand voor dertig tot veertig liefhebbers een rolprent vertoont. Of ’t Jonkertje in de toekomst ook gebruikt kan worden als dorpshuis is nog even afwachten.