Open Dag Leeksterveld eyeopener voor breed publiek

LEEK – Elk pakje tabak kan dankzij een coderingsmachine van Boikon B.V. uit Leek van een uniek nummer worden voorzien. Per bundel van bijvoorbeeld tien en later per doos kan een ook enig nummer het traceren vergemakkelijken. Het systeem dat ook voor andere producten inzetbaar is, maakt het achterhalen van de herkomst tot een fluitje van een cent en kan illegale productie in de kiem smoren.

Het volgen van de bedrijfsactiviteiten op Leeksterveld lokte bij de Open Dag zaterdag enkele duizenden naar het industrieterrein. ,,Het mooiste is hier dat alles automatisch gaat”, vertelt Jorn van de Lageweg (15) uit Ureterp bij zijn bezoek aan Boikon B.V. Samen met zijn ouders en zus Marije Femke (10) en Ydwer (13) vergaapt hij zich aan de zelfstandig rondrijdende robot die evenals de coderingsmachine om aandacht vraagt. ,,Bij verkeerde codes gooit de machine de pakjes er automatisch uit. Het is best grappig om te zien dat een machine weet dat iets niet klopt.”

Ecologisch

Ondertussen legt Harry Buiter van de naar hem vernoemde meubelspuiterij de voordelen van ecologische lak uit bij één van de 28 tafels die hij vanuit Windesheim te Zwolle onderhanden heeft. ,,We gebruiken hierbij plantaardige lak op waterbasis die qua milieu en geur beter uitpakt dan polyurethaan of in vaktaal pr-lak.” Zijdelings merkt hij op dat zijn onderneming met nu negen medewerkers zelfstandig de spuiters opleidt. ,,Een autospuiter is per definitie geen meubelspuiter. Meubels vereisen met hun hoekige vormen een andere benadering. Bovendien werk je met hout en dat gedraagt zich anders dan metaal. Vakmensen leiden we daarom intern op, omdat het werk ook materiaalkennis vereist.” Zijn bedrijf is net bezocht door Thomas Bergwerff (10) en Sven Doewes (10), beiden uit Leek, die per onderneming een letter hebben verzameld voor een woordpuzzel. ,,We gaan voor de hoofdprijs”, aldus het tweetal dat zich kostelijk heeft vermaakt.

Bezoekpuzzel

,,De opdrachtpuzzel houden we erin.” Bij Smeding B.V., specialist op gebied van brandbeveiliging, is halverwege de Open Dag al duidelijk dat het succes van bedrijfsopenstellingen voor breed publiek ook toe te schrijven is aan spelplezier. ,,Geo-catching of schatzoeken kan iets voor een volgende keer zijn. Zo bezoek je op een leuke manier alle bedrijven.” Een andere les van de dag is dat talrijke bezoekers niet of nauwelijks weten hoe breed het assortiment ook voor particulieren op Leeksterveld is. ,,Over de volle breedte leveren we hier ook alles op het gebied van het lasproces: van lasdraad en helmen tot afzuiginstallaties.” De onderneming richt zich ook op de groeiende groep camperbezitters. ,,Het beeld dat we gasflessen leveren, is bij velen wel duidelijk. Een eyeopener op zo’n dag als vandaag is wel dat we bijvoorbeeld ook slangenpakketten aanbieden om twee gasflessen tegelijkertijd aan te sluiten.”

Reuring

Ook bij ‘Verkeerd Geregeld’ dat alles op het gebied van installatietechniek levert, blijkt het publiek verrast te zijn over de breedte van het assortiment. ,,In ons computerbestand zijn nu zo’n 8.500 artikelen ingevoerd”, zo verduidelijkt eigenaar Roelof Wolters. Los van de interesse ontdekt hij gaandeweg ook dat er reuring op de markt is en dus ook bij het bezoekerspubliek. ,,Bij nieuwbouw is nu de standaard vloerverwarming aan te brengen met eventueel een overgang op warmtepompen. Je merkt dat er veel vragen leven over welke installatie nu de beste is en wat de terugverdientijd is. Op zo’n inloopdag als vandaag kun je tekst en uitleg geven. Iedereen loopt makkelijker naar binnen.”

Beveiliging

De open sfeer maakt het beantwoorden van ook prangende vragen mogelijk. ,,Vroeger hadden we het deurspionnetje. Nu de camera”, zo geeft Wiebe Rozenberg als projectleider Brandmeld bij Meba Beveiliging aan. Als dealer van Ajax-systemen informeert hij het publiek graag over de camera bij de voordeur die met een app te besturen is. ,,Er is nu veel mogelijk en uiteraard willen de bezoekers weten hoe.” Vragen leven er bijvoorbeeld over de bekabeling. ,,Maar, draadloos biedt perspectief. Een camerasysteem is er om te herkennen wie er bij je voordeur aanbelt, maar”, zo vervolgt hij enthousiast. ,,Ook als je niet thuis bent, kun je achteraf aan de weet komen wie er is geweest. Het opslaan van informatie kan per dag worden ingesteld of naar eigen voorkeur.” Terwijl hij binnen de volwassenen te woord staat, laten kinderen en met name meisjes schminkplaatjes aanbrengen in een koffietent die Meba samen met SmiLease heeft ingericht.

Jumbo-vlucht

Grote attractie van de Open Dag bij ruim twintig bedrijven is de rondvlucht met een heli boven Leek. Zo’n honderdvijftig klanten hebben hiervoor bij Jumbo deelgenomen aan een spaaractie. Dankzij ook een bescheiden eigen inleg als aanvulling krijgen ze zo een kanskaart in de schoot geworpen. ,,Met dit mooie zomerweer wil je niet anders”, grapt Robin Ploeg (21) uit De Wilp die samen met Marieke van Hoogen (17) uit Niebert de passagiers verwelkomt voor een zes minuten durende vlucht. ,,Het is een eyeopener. Zo zie je Leek ook eens vanuit een ander perspectief dan je gewend bent.”