Met de Pasapas het weekend in

LEEK Meneer Huizeling zit op een grote steen in het centrum van Leek. Naast hem liggen twee bossen witte chrysanten. Hij wacht op zijn vrouw Gineke, die samen met hun kleinzoon Stijn van acht, de vijf kilometer loopt. Het is tegen half acht en er is nog niet veel te beleven in de Tolberterstraat. „Dat duurt nog wel even, ik kan eerst nog wel een ijsco kopen”, lacht hij.

Op de laatste avond van de Wandelvierdaagse in Leek, de 24 e mei, is het zonnetje dat overdag zo uitbundig scheen helemaal verdwenen. Tegen half acht is het nog bijzonder stil op het veldje aan de Lindensteinlaan waar de wandelaars straks zullen aankomen. Eva, Tineke en Evelien staan een beetje te bibberen. Alle kinderen van de van Panhuys krijgen straks een welverdiend bloemetje. „Er doen er 145 mee. Dat is meer dan de helft, volgens Eva.

Verkeersregelaars Appie de Bruin en Harry Boonstra staan te wachten voor ze in actie mogen komen. „We doen dit al jaren, het is leuk om het verkeer netjes te begeleiden”, zegt Boonstra. „Je hebt met mensen te doen en we horen vaak mooie verhalen van de automobilisten die door willen. Dat ze bijvoorbeeld naar de dokter moeten”, grinnikt Appie.

Anouk, Ruben en Julius hebben de tien kilometer erop zitten. De kids van OBS de Hasselbraam doen voor het derde jaar mee. „We zijn als eerste binnen”, zegt een enthousiaste Anouk. „Hopelijk lopen we straks ook als eerste over de finisch met de optocht”, zegt Ruben.

Er klinkt een toeter en getrommel over het veld. De laatste wandelaars druppelen binnen. Allemaal verzamelen, medailles ophalen en dan in colonne achter de muziek aan. In het centrum worden de toppers bedolven onder de bloemen. Daar volgt nog een klein feestje met dj Nick. Met de Pasapas loodst hij de sportievelingen het weekend in.

Ineke Doornbos