Aan de slag in theetuin van Peebos

OPENDE - Het project ‘Zorg dat Peebos werkt, met mekaar’ is woensdag van start gegaan in theetuin Peebos in Opende.

Op Peebos wordt gezorgd, gewerkt, geleerd en genoten, in en van de prachtige natuur maar ook vooral van de ontmoeting met andere mensen. Want daar begint het mee: ontmoeten, elkaar echt leren kennen, en samen dingen doen. Iedereen heeft talenten, en juist in de ontmoeting met andere mensen komen deze tot hun recht. Iedereen mag er zijn.

70 mensen vierden deze mijlpaal, waar wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier een appelboom - een Groningse Kroon - plantte. Een soort die tussen de andere appelboomsoorten nog ontbrak. Op Peebos houden ze immers van diversiteit. Peebos is de inclusieve samenleving in het klein, en mag nu uitbreiden. Met de bouw van een zorg-werk-leer-ontmoetings-innovatiecentrum, waar meer ontmoeting en samenwerking mogelijk is, meer aandacht is voor opleiding op maat en waar mogelijk doorstroming van meer mensen naar ‘regulier’ werk van betekenis. Elly Pastoor: ,,Het gebeurt hier écht.”

De initiatiefnemers, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Gemeente Westerkwartier, Staatsbosbeheer, Stichting De Zijlen, Landschapsbeheer Groningen en Dolmans Landscaping Services, vertelden over hun bijdragen aan het project. Medewerkers van Peebos lieten de gasten hun werkterrein zien en vertelden over hun werkzaamheden. Gert Sennema en Westkantstad bezongen het Westerkwartier in de taal van het Westerkwartier, en cliënten van De Zijlen hielpen enthousiast met de catering.