Pinksterfeesten en Vlaggetjesdag in Zoutkamp

ZOUTKAMP - Van 7 tot en met 10 juni is het vier dagen lang feest in Zoutkamp. Er is van alles te beleven in het dorp, maar het hoogtepunt van het programma vindt ’s middags plaats op tweede pinksterdag. Op deze dag wordt het nieuwe visseizoen feestelijk ingeluid, en zijn de garnalenkotters versierd met vlaggetjes. Vandaar dat deze dag in Zoutkamp en omstreken beter bekend staat als Vlaggetjesdag.

De dag staat in het teken van het binnenhalen van de nieuwe Garnalenkoningin en haar hofhouding. Speciaal voor de gelegenheid meert de gehele vissersvloot van Zoutkamp jaarlijks weer af in de binnenhaven van Zoutkamp, net als in de dagen van voor de afsluiting van de Lauwerszee. De vissers bieden het toegestroomde publiek gastvrij de mogelijkheid om op eigen risico mee te varen aan boord van een van de kotters om zo de ontvangst van de Garnalenkoningin vanaf het water mee te beleven.

Wie de Garnalenkoningin van 2019 wordt, is nog steeds een geheim. Er gaan diverse geruchten door het dorp, maar we moeten wachten totdat de vloot op maandag 10 juni de koningin naar Zoutkamp brengt. Het evenement trekt tienduizenden bezoekers uit de regio, maar ook ver daarbuiten. In het afgelopen jaar heeft de Stichting Vlaggetjesdag opdracht gegeven aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen om onderzoek te doen naar de beleving van bezoekers van de Pinksterfeesten in Zoutkamp. Daaruit blijkt onder meer dat de bezoekers erg tevreden zijn over de activiteiten tijdens het pinksterweekend. Zij waarderen met name de aandacht die er is voor de visserij.