Openluchtspektakel Noar Huus presenteert rijdend decor

LEEK - Decorbouwer Janco van Barneveld heeft dinsdag de maquette van het decor van de theaterwestern Noar Huus gepresenteerd. Het publiek zal zich tijdens de voorstellingen in september bevinden in het midden van een karavaan van decorstukken op grote boerenkarren.

In films en series over het Wilde Westen zie je het wel eens gebeuren: rondtrekkende karavanen stellen zich ‘s avonds op in een cirkel voor de veiligheid. ,,Zo zetten ze in een ogenblik eigenlijk een heel dorp neer in een verder verlaten gebied”, vertelt regisseur Saskia Broertjes. ,,Bij ons werkt dat ook zo. Het publiek zit ‘veilig’ tussen de decorstukken en in het verhaal in een uitgestrekt weiland.”

Decorbouwer Janco van Barneveld bedacht het concept en maakte de maquette. Daarbij nam hij het eeuwenoude cultuurgrond in het Westerkwartier en het Wilde Westen van cartooncowboy Lucky Luke als inspiratiebron. Zo kwam hij op het idee om een decor te maken op boerenkarren. Kostuummaker Gerda Schepers presenteerde dezelfde avond de ideeën voor de kostuums in het stuk. Inspiratie haalde zij uit series als Carnivàle en De Boefjes.