Bruiloftsfeest Capella Groningen

ZEERIJP In 2019 is het 350 jaar geleden dat de bond van Hanzesteden zijn laatste officiële vergadering hield en 30 jaar geleden dat Capella Groningen werd opgericht.

Het koor viert dit jubileum met een feestelijk jaarprogramma rond muziek en de Hanze, met in Zeerijp op 9 juni het zomerprogramma Bruiloftsfeest in de Hanze.

Met de groeiende welvaart van de Hanzesteden kwam muziek voor persoonlijke feesten, wat eerder een privilege van de adel was, binnen het bereik van burgers. Vooral bij bruiloften probeerden rijke families elkaar af te troeven met muzikale pracht en praal. In dit concert komt bruiloftsmuziek uit alle windstreken van de Hanze bij elkaar: van Lübeck en Hamburg, tot Kopenhagen, Tallinn en Groningen. Beroemde componisten als Sweelinck, Buxtehude en Praetorius worden afgewisseld met minder bekende, zoals de Bremer stadsmuzikant Lüder Knop en de uit Kampen afkomstige Johannes Wanning. De muziek is uiteenlopend van stijl: van polyfone motetten op sensuele teksten uit het Hooglied tot feestelijke dansen en sprankelende aria’s.

Het concert wordt uitgevoerd met een feestelijk uitgebreide muzikale bezetting. Naast het koor treden sopraan Marjon Strijk, twee violen en een continuo van gamba en klavecimbel op. Daarbij wordt een speciaal ‘Hanze-klavecimbel’ gebruikt: een instrument met transpositieklavier, zoals indertijd door de firma Ruckers in Antwerpen werd gebouwd. Die klavecimbels waren over het gehele Hanzegebied verspreid en van meerdere componisten op dit programma is zeker dat ze erop gespeeld hebben. Klavecinist Johann Hofmann liet als eerste zo’n ‘Hanze-klavecimbel’ reconstrueren en zal dit unieke instrument tijdens het concert bespelen.

Het concert vindt plaats op 9 juni 2019 in de Jacobuskerk van Zeerijp, aanvang 15.00 uur. Traditiegetrouw serveert Capella Groningen na afloop van het concert een drankje met door koorleden gemaakte hapjes als afsluiting van het seizoen. Graag reserveren; de voorverkoopprijs is inclusief! Kaartreservering: reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698. Website www.capellagroningen.nl.