‘Draaigekken’ op Nienoord

LEEK „Ik keek vroeger uit het raam in Gouda en zag het draaiorgel spelen. Daar is mijn liefde voor draaiorgels aangewakkerd”, zegt Thijs Verkerk. „Dit orgel is helaas niet van mij. Was het maar waar.”, zucht hij. „Het is eigendom van een stichting”, vertelt hij. „Samen met een paar andere gekken ga ik festivals af.” Dan legt hij snel weer het volgende muziekboekje klaar. Het orgel mag niet stil staan.

Op zondag 19 mei kom je niet meer onder de draaiorgelklanken uit als je richting Nienoord gaat. De ene na de andere stamper wordt het bos in gedraaid. Onder geweldige weersomstandigheden is het een klein feestje tussen de hekken van het landgoed. Het festival werd voorheen altijd in het Openlucht Museum in Arnhem gehouden. Nu is Leek aan de beurt.

Mevrouw Menten zit op een bankje in de zon te luisteren. „Ik word er altijd zo vrolijk van.” Ze is samen met haar man uit Nieuwkoop afgereisd om de orgels te bewonderen. „We hebben er thuis negen in de schuur staan en spelen voornamelijk in bejaardentehuizen. Meneer Menten is al van jongs af aan helemaal gek van orgelmuziek. „Ik ging vroeger met mijn moeder naar Hilversum om boodschappen te doen. Daar stond altijd een draaiorgel te spelen. Prachtig”, glundert hij. „Toen ik later in Amsterdam werkte stond er ook een draaiorgel bij het kantoor. Ik kocht mijn eerste draaiorgel in Zwitersland.” Ze worden nog steeds gemaakt, volgens Menten. „Het draaien gaat goed als je gevoel voor ritme hebt. Dat had ik heel snel onder de knie.”

Het repertoire van de orgels is divers. Van ‘Daar is Swiebertje’ naar ‘In Holland staat een huis’. Zelfs de Sinterklaasliedjes klinken schaamteloos in de voorjaarszon. Geen mens die zich daar druk om maakt.

Ineke Doornbos