Veel zon en zangvreugde bij eerste internationale festival

GROOTEGAST – In vier talen verwelkomde loco-burgemeester Geertje Dijkstra-Jacobi op de eerste zonnige zaterdag in mei vierhonderd zangers en muzikanten in het hart van Grootegast. Het internationale shantyfestival kreeg als verjaardagscadeau van het 20-jarige Abel Tasmankoor uit Sebaldeburen zo meteen een dimensie extra. Een mengeling van Nederlands, Duits, Gronings en Fries typeerde de dag en daarmee ook de drukbezochte jaarmarkt.

,,We hebben er twintig jaar over gedaan om zover te komen”, grapte woordvoerder Anne Boer van het Abel Tasmankoor die als zingend lid zich steevast tooit met een koksmuts. Daarna zweeg hij even, omdat het in de volle gelegenheidstent op het Marktplein gonsde als in een bijenkorf. ,,Luistert er nog iemand? Orde-orde.” Het publiek bleek meteen de hint op te pakken, want er volgde een vet applaus na zijn opmerking dat de ‘kersverse gemeente Westerkwartier’ het eerste internationale festival ondersteunt. ,,In een zeer korte tijd is dat geregeld. En, daar zijn we erg gelukkig mee.”

Sangfreude

Wegens de aanwezigheid van twee Duitse koren zorgde zanger Lourens de Jong voor een korte vertaling met de slotwens: ,,Wir wȕnschen Ihnen viel Sangfreude.” De zangvreugde is ook verankerd in de nieuwste cd, de vierde op rij, waarvan het eerste exemplaar aan Geertje Dijkstra werd uitgereikt. ,,Het Westerkwartier is een gemeente voor muziek: door elkaar en voor elkaar”, aldus de loco-burgemeester. In de geest van Abel Tasman getuigt de aanpak van het internationale shantyfestival volgens haar van voortvarendheid.

Primeur

Op de nieuwe cd zijn twintig nummers te beluisteren van het koor dat nu 48 zangers en zangeressen telt en vijf muzikanten. Ze staan onder leiding van Wouter Lautenbach die als jonge dirigent op 13 mei en dus recent zijn 43ste verjaardag vierde. De leden zijn merendeels afkomstig uit het Westerkwartier en deels uit Kollum en Ens. De organisatie van de dag berustte zowel bij het koor als bij de Handelsvereniging Ondernemend Grootegast. Dankzij het fraaie zomerweer beleefden de tien koren uit Groningen en Fryslȃn en de twee uit Duitsland een heel bijzonder verjaardagsfeest met zonder meer de primeur hiermee de eerste te zijn in het jonge Westerkwartier.