Al 12 rijbewijzen afgepakt op rondweg Aduard

ADUARD - Al twaalf automobilisten zijn hun rijbewijs kwijtgeraakt wegens hardrijden op de pas recentelijk ingebruikgenomen nieuwe rondweg om Aduard. Vorige maand gebeurde dit achtmaal.

Ter plaatse mag 60 kilometer per uur worden gereden. De politie controleert sinds eind vorig jaar regelmatig met laserapparatuur. Twaalf bestuurders overschreden de maximumsnelheid met meer dan 50 kilometer per uur en moesten daarom hun rijbewijs inleveren. De hoogste snelheid die tot nu werd gesignaleerd op de nieuwe Albert Harkemaweg was 145 kilometer per uur.

Hoeveel bonnen er tot nu toe zijn uitgeschreven, kon woordvoerder Ernest Zinsmeyer van de politie Noord-Nederland gisteren niet zeggen. Volgens hem zijn de politiecontroles bedoeld om zicht te krijgen op de snelheden die bestuurders hier rijden. Het is volgens hem aan de wegbeheerder de provincie om eventueel de weginrichting aan te passen. ,,Het plaatsen van waarschuwingsborden zou een optie kunnen zijn’’, zegt hij.

De provincie had de problemen op de rondweg niet verwacht. ,,Wij waren in de veronderstelling dat de opgeleverde weg goed was, maar beraden ons op maatregelen om de snelheden van de passerende bestuurders af te remmen'', zegt een woordvoerder. ,,Het is een hele rechte weg. Dat nodigt blijkbaar uit tot hardrijden.'' Raadslid Annemiek Klein-Jan Uneken, die zelf woonachtig is in Aduard, is bezorgd over de situatie. ,,Hoge snelheden kunnen leiden tot gevaar.'' Klein-Jan Uneken kondigt aan hierover vragen te stellen aan het college van B en W.