Ineke schrijft | Vertel!

Ik lees er nooit iets over: Ben ik de enige die die zogenaamde ‘Verhalen’op FB en Insta irritant vindt??? Deze post op Facebook van RTV Noord verslaggeefster Jetta Post is voor mij een mooie aanleiding om die verhalen eens onder de loep te nemen.

Wat mij betreft is Jetta zeker niet de enige. Die verhalen, soit. Maar de meldingen die je krijgt als iemand weer eens iets aan zijn/haar verhaal heeft toegevoegd, zouden verboden moeten worden. Want ik heb toch steeds de neiging om even te kijken naar dat zogenaamde verhaal. En vaak is er dan toch niet meer te zien dan een ondergaande zon, een bordje met eten of een hond die een achter een bal aan rent. Het verhaal erachter ontbreekt, terwijl dat natuurlijk juist interessant zou kunnen zijn. Dit is gewoon een impressie van een paar seconden die evengoed op de normale tijdlijn kan worden geplaatst.

Wat minstens zo ergerlijk is zijn de markplaatsknop en de meldingen in groepen die je ongevraagd te zien krijgt en waarvan je zeker weet dat je ze hebt uitgeschakeld. Ook de vriendschapsuggesties waarmee je gespamd wordt in ‘mensen die je misschien kent’ zijn dodelijk vermoeiend en bestaan vaak uit vage personen waarmee je juist niet bevriend wil worden. Maar goed, allemaal prima hoor, vrij land en zo maar al die extra pingeltjes, prikkels en klikjes voor non info die je dan weer weg moet swipen hoeven voor mij dus in ieder geval niet.

Laatst moest ik in lijn 3 gedwongen luisteren naar een jongen die constant iets aan zijn verhaal toevoegde. In real life en zonder dat ik daar een melding van kreeg. Met zijn baardstem slingerde hij de ene na de andere story het gangpad in. De twee meiden die bij hem zaten hingen roerloos aan zijn lippen. Het ging over studie, belastingaangifte, zijn portfolio en zijn rijlessen. Niet echt de verhalen waar je ‘s ochtends vroeg met de slaap nog in de ogen op zit te wachten. In tegenstelling tot de flitsverhaaltjes op Facebook en Instagram ging dit oeverloos en tot vervelens toe door. Kijk en daar zou zo’n swipe functie nou wel enorm handig voor zijn.