Underdog VEV’67 in bekerfinale tegen Flevo Boys

LEEK – De finale in de noordelijke districtsbekerstrijd gaat tussen VEV’67 en hoofdklasser Flevo Boys. Op sportpark Oostindie nam de tweedeklasser de penalty’s beter dan VV Winsum, want na 90 minuten stond het 2-2. Vanaf elf meter liet vormgever Raymond Bolt de Leeksters juichen. Flevo Boys boog na rust tegen eersteklasser Drachtster Boys een 1-0 achterstand om in winst: 1-2.

De triomf van Vlug En Vaardig was verrassend, want de Winsumers spelen een klasse hoger. Het gemis van de niet fitte doelman Germen Bouwman (zat op de bank) en routinier Marcel Pannekoek mocht geen excuus heten. De ploeg van oefenmeester Bert Vos begon slecht en via de inmiddels 33-jarige Bolt stichtten de gastheren twee keer gevaar. Eerst redde keeper Wouter Meijer bij een vrije trap en kort daarop mikte de oud-speler van onder meer Be Quick 1887 rakelings voorlangs. Prompt resulteerde het eerste gevaar van de bezoekers in 0-1. Thomas Kauw belastte zich met een vrije trap en verdediger Heinze Andringa kopte onhoudbaar raak. Aan de overzijde ging een nieuwe vrije trap van Bolt via de muur naast.

Verliep het eerste bedrijf vrij gezapig, na de pauze kwam er meer leven in de brouwerij. Na een kwartier maakte de al weken goed presterende thuisclub van coach Johan Pitstra de verdiende gelijkmaker. De door Jeffrey Visser bediende spits Rense Dijk kopte de knikker in twee instanties achter sluitpost Meijer: 1-1. Drie minuten later haalde Arjan Veenstra prachtig en onhoudbaar uit (2-1). De Westerkwartierders bleven gevaarlijker, maar de juist ingevallen Arjan de Vries hield Winsum onbedoeld in leven. Oog in oog met sluitpost Meijer schoot hij over. Dat leek een dure misser te worden, want tien minuten voor tijd kwam de formatie uit de gemeente Het Hogeland op 2-2. Invaller Kay Bootsma zette voor en spits Wouter Bloem toucheerde de bal dusdanig licht dat doelman Pim Wellinghoff het nakijken had. Vlak voor tijd zag Leekster Frank Schuring nog zijn tweede gele prent en dus rood.

Oud-prof Rogier Krohne (terug van een blessure) zette Winsum in de strafschoppenserie op voorsprong. Toen keeper Meijer de eerste VEV-elfmeter (van specialist Rense Dijk) keerde, leken de gasten op rozen te zitten. Invaller Gerbrand de Boer schoot echter via de lat over en Wellinghoff keerde de penalty van Wouter Bloem. De geelhemden maakten verder geen fout meer. Omdat good-old Raymond Bolt de laatste ‘pingel’ benutte, werd hij massaal geknuffeld.

De plaats van handeling van de finale (Leek of Emmeloord) wordt door loting bepaald. De datum moet nog worden vastgesteld.