Gezellige Koningsdag in Westerkwartier

ZUIDHORN GRIJPSKERK GROOTEGAST ,,Laat je krȍnen tȍt Kȍningskind!” Het is even wennen geweest voor met name de kinderen en volwassenen bij de Koningsmarkt in Zuidhorn.

Voor de eerste keer als ‘living statue’ trakteerde Richard A. van der Lans uit Zuidhorn het publiek op een plezierige kroning.

Op Koningsdag trok menigeen hierbij de wenkbrauwen omhoog. ,,Is die man echt?” Geleidelijk kwamen met het doorbreken van de zon de mobieltjes tevoorschijn voor het maken van een foto of selfie met een man met een speciaal kostuumdesign die nooit knipoogt.

Van der Lans, deelnemer aan het Nationaal Kampioenschap Living Statue in Valkenburg, verhoogde hiermee zichtbaar de attractiegraad van de eerst door regen geplaagde Koningsmarkt. De handel verliep voor de duizenden bezoekers aanvankelijk stroef in een straatbeeld dat door beschermend plastic en paraplu’s werd gedomineerd. Met een suikerspin omklemd onder een paraplu wachtten bijvoorbeeld Inez Meekers (10) en Iris Vermaat (11) hun kopers af. Ze boden hoofdzakelijk oude spulletjes en kleding aan die ze thuis niet meer gebruiken. Het duurste artikel in hun hoek waren ornamenten van koper met een maximumprijs van vijf euro. Vanaf tien voor acht namen ze hun stek in. ,,De handel is rustig”. Elders trokken Jorsik Poll (13) uit Niezijl en Luuk Bos (12) uit Winsum de aandacht al drummend naar zich toe. “We improviseren wat met bongo’s. De handel is al voorbij”, zo wisten de jongens die hun gelegenheidstent veilig omdoopten tot een stand met live muziek. Met het doorbreken van de zon in ook Zuidhorn brak ook de handel door.

In een ietwat druilerige regen startte eerder een optocht met versierde fietsen in Grootegast. De acht kloeke deelnemers die een half uur durende tocht door het dorp organiseerden, zorgden geleidelijk voor een aanzwellende stroom richting Het Hooge Heem. ,,Hier is het lekker warm en dat hebben we niet overal in de hand”, aldus Jacob Zwart van de organisatie. Bij de aubade kreeg wethouder Bert Nederveen het publiek op zijn hand met de mededeling dat zijn echtgenote ontbrak vanwege de markt in Zuidhorn. ,,Zij verkoopt daar allerlei rommel.” Na een kort lachsalvo: ,,Ja, het is een rommelmarkt.”

Kort bracht hij de aanslag op toentertijd Koninginnedag 30 april 2009 in Apeldoorn in herinnering om vervolgens te constateren dat Koningsdag vooral een dag van eensgezindheid is. Na het driewerf roepen van hoera na het ‘Leve de Koning’ golfden onvervalst Nederlandse liedjes door de zaal onder begeleiding van de chr. muziekvereniging Oranje. ,,Drie coupletten van de Zilvervloot is altijd goed voor de ademhaling”.

Tevoren overhandigden de juryleden Tine Stoker en Klaaske Zwart prijzen aan de winnende fietsers. De hoofdprijs belandde bij ‘koning’ Mattis (5) en zijn ‘prinsessen’ Mieka (2) en Annelie (2) die zittend met een stevige pas werden voortgetrokken door hun moeder Annemiek de Vries. Haar conditieloop van ruim een half uur wekte bewondering.

In Grijpskerk vermaakte menigeen zich na de ochtendmarkt ’s middags vooral met spelletjes zoals ‘kipvangen’ door de oudere jeugd. Voor de ouderen had ‘Dertig April Anders’ onder meer het Abel Tasman Koor uit Sebaldeburen aangetrokken. Sjoerd Bargerbos (72), die in 2008 aan de wieg van deze organisatie stond, beleefde een topdag. De penningmeester ontving van alle kanten complimenten voor zijn verse Koninklijke onderscheiding. ,,Top-man, echt verdiend”. Het eerdere raadslid van de PvdA in de periode 1978-1990 en de latere parttime-wethouder dankte het lintje ook aan zijn vrijwilligerswerk voor de welzijnsstichting De Enk, jeu de boules in Westerkwartierverband en talrijke andere functies. ,,Het voelt goed als je weet dat mensen je werk waarderen. Het goede gevoel heeft vooral te maken met het feit dat we, financieel gezond, gewoon kunnen doorgaan. We hoeven niet te stoppen en we hoeven niet stil te staan. We kunnen nu alweer uitkijken naar volgend jaar.”

Jelle Raap