Topscorer: ,,Leekster Eagles nog niet kansloos”

LEEK - Voor Leekster Eagles is de tweede ronde van de play-offs ver weg. In Sportcentrum Leek verloor de brigade van coach Martijn Alssema met 2-5 van LZV Kuypers. In het Gelderse Lichtenvoorde moeten de adelaars vrijdag 3 mei dus met minstens vier goals verschil winnen.

Luciano Matulessy geeft de moed echter nog niet op. ,,We moeten gewoon volle bak spelen en dan acht ik ons niet kansloos’’, zegt de topscorer van de eerste divisie A.

In zijn eerste jaar in de hoofdmacht maakte de 20-jarige Groninger 38 treffers. Daarmee was de student sport en bewegen aan het Alfa College de revelatie van dit seizoen. De ambitieuze en gedreven schutter droomt ervan met Leekster Eagles in de eredivisie uit te komen, al beseft hij dat dat een moeilijk verhaal wordt. Of hij de club trouw blijft, is nog niet zeker. ,,Ik houd alle opties open’’, reageert Matulessy, die niet op het veld actief is. ,,Ik wil in de zaal doorbreken’’, benadrukt hij. De belofte spreekt van ,,voorzichtige contacten’’ met andere clubs.

De start van de nacompetitie had hij zich heel anders voorgesteld. Na een mindere periode sloten de Leeksters de gewone competitie prima af, inclusief een keurige overwinning op kampioen HV/Veerhuys uit Hoorn. Ook tegen de andere topclubs, Texel’94 en Scagha’66, presteerden de Leeksters goed. ,,Tegen die clubs kunnen we ons goed onder de druk uit spelen. Tegen de mindere clubs laten we te veel punten liggen. Die zakken meer in en dan hebben we het moeilijk’’, bevestigt Matulessy.

De nederlaag tegen LZV Kuypers vond hij verdiend. ,,Ze wonnen door een stukje kwaliteit. Wij waren niet scherp. Hoe dat komt? Ik zou het niet weten.’’ De absentie van Fabio de Matos Fernandes (blessure) en Erolind Derguti (vakantie) wil Matulessy niet als excuus aanvoeren. Zelf was hij tegen LZV niet helemaal fit. Derguti is er in Lichtenvoorde weer bij. Mehdi Charaf-Eddine zal dan ontbreken. Hij zag vrijdagavond na rust binnen kort tijdbestek twee keer geel en dus uiteindelijk rood. In overtal viel de cruciale 2-4 (Dylan de Bruin). Tot overmaat van ramp strafte Iro Wolters in de voorlaatste minuut balverlies van Karim Layeb af.

De bezoekers begonnen dus beter en de thuisclub mocht keeper Erwin Mensink bedanken dat de achterstand beperkt bleef tot 0-1 (Wolters). Gaandeweg kwamen de gastheren beter in de wedstrijd en Charaf-Eddine maakte er 1-1 van. Seconden eerder was Matulessy op doelman Bryan Frantzen gestrand. Een minuut voor de pauze trof Layeb via de paal doel: 2-1. Dat gebeurde na een onderschepping door Charaf-Eddine.

Het aanzien waard

Voor ongeveer 200 toeschouwers bleef ook het tweede bedrijf het aanzien waard. Een puntertje van Dylan de Bruin verraste sluitpost Mensink, die kansloos was op een knal van Joey Jejanan (2-3). Halverwege de tweede helft liet de geblesseerde LZV-doelman Frantzen zich vervangen door Gijs Sanders, die amper werd beproefd. Vijf minuten voor tijd hield Charaf-Eddine een Achterhoekse bezoeker vast en zijn tweede gele prent beroofde de Eagles van hun laatste illusies. In Lichtenvoorde hebben de in 2014 uit de eredivisie gedegradeerde Westerkwartierders een wonder nodig. Al weigert Luciano Matulessy de handdoek te werpen. ,,We gaan ervoor, al wordt het lastig.’’