Dé methode om overhemden te krimpen

Dit artikel wordt u aangeboden door Overhemden.com.

Je hebt vast een overhemd in je kast die beter valt als het kleiner is. In plaats van een nieuw overhemd aanschaffen, kun je ervoor kiezen om het overhemd te laten krimpen tijdens het wassen. Hoe doe je dat? Welke stoffen zijn geschikt? En waar moet je op letten? Benieuwd? Lees snel verder.

Drie stappen om je overhemd te krimpen

  1. Stel het wasprogramma in op de heetste stand. Hitte heeft als effect dat kledingvezels korter worden.
  2. Kies de langste wasbeurt. Hitte gecombineerd met vocht en wrijving wordt ook wel consolidatie genoemd. Des te langer het overhemd in deze situatie verkeert, des te meer het krimpt.
  3. Droog bijvoorbeeld een zwart overhemd met een droger. Het is beter om gebruik te maken van een droger in plaats van het overhemd ophangen. Als je het overhemd ophangt om te drogen koelt het snel af en krimpt het minder.

Je kunt deze stappen herhalen totdat het overhemd de gewenste maat is.

Welke stoffen zijn geschikt?

De bovenstaande methode is geschikt voor katoen, polyester en jeansstof. Je kunt ook wollen kleding laten krimpen, maar daarvoor kun je best een andere manier voor gebruiken. Je krimpt wollen kleding met een droger. Droog de wollen kleding op een lage temperatuur. De beweging van de trommel veroorzaakt namelijk de krimping. Mocht het wol té snel krimpen, dompel het kledingstuk dan in water en laat het ongeveer een half uur weken. Het is ook mogelijk om zijde kledingstukken te krimpen. Zijde krimpt net als wol al bij een lage temperatuur. Draai een kort wasprogramma en hang daarna het overhemd op. Herhaal deze stappen om het overhemd te krimpen tot de gewenste maat.

Waar moet je op letten met krimpen?

  1. Kies voor een lang wasprogramma. Des te langer het overhemd blootgesteld wordt aan hitte, vocht en wrijving, des te meer het krimpt. Pauzeer het programma tussendoor, zodat het niet meer krimpt dan gewenst. Als het eenmaal gekrompen is kan het niet ongedaan worden.
  2. Het kan minder snel krimpen dan gewenst. Herhaal de stappen totdat je het goed vindt.
  3. Katoenen kleding krimpt ook door extra heet te strijken.
  4. Vermijd het krimpen van kledingstukken met meerdere stoffen. Het overhemd kan het model verliezen doordat de stoffen anders reageren op hitte.
  5. Pas op met leren patches op bijvoorbeeld jeans of truien. Die kunnen slecht tegen hele hoge hitte en zullen erg lelijk uit de wasmachine / droger komen

Ben je op zoek naar een overhemd dat goed past? En weet je je maat niet zeker, dan kun je gebruik maken van de persoonlijke service van de overhemden specialist, overhemden.com. Een uitgebreid assortiment aan overhemden. Voor elk type man een geschikt overhemd.