Op de foto met Bauke Mollema

ZUIDHORN - De leerlingen van groep 5 en 6 van de christelijke basisschool Het Anker in Zuidhorn vielen vorige week woensdag met de neus in de boter.

Nietsvermoedend tekenden de kinderen vanuit de berm langs het Van Starkenborghkanaal de twee jaar geleden in gebruik genomen hefbrug tussen Zuidhorn en Noordhorn, toen ineens topwielrenner Bauke Mollema voorbij kwam. Bauke verblijft deze week bij familie in Leeuwarden. Als voorbereiding op de Amstel Goldrace en de Giro'd Italia stapte hij op de fiets voor een tocht van een kilometer of 90 door het Groningerland.

Twitter en Facebook

Een dag tevoren kondigde hij dit aan op Twitter en Facebook. Prompt wordt Mollema woensdagmiddag bij de brug in Zuidhorn opgewacht door een vijfentwintigtal wielrenners uit Groningen om hem tijdens deze rit te vergezellen. Met zijn tocht door Groningen slaat Mollema twee vliegen in één klap. Behalve als voorbereiding op grote wielerwedstrijden fietst hij door de provincie om een nieuwe route te verkennen voor de in augustus te verrijden zevende editie van de Bauke Mollematocht.

Handtekeningen

Alvorens aan de tocht te beginnen laat Mollema zich uitgebreid fotograferen met de kinderen van Het Anker en deelt ook handtekeningen uit. Het Anker-leerling Nynke (9) weet het zeker: ,,Bauke Mollema wint dit jaar de Tour de France.’’ Meester Jos Weerman kijkt glimlachend toe. ,,Puur toeval dat ik hier ben met mijn schoolklas. En ik ben nog wielerliefhebber ook.’’

Dagje vrijaf

Met Bauke Mollema stapt ook Arjan Rozema uit Oldekerk op de pedalen. ,,Ik ben monteur en had vanmorgen om zes uur aan de slag gemoeten. Mijn vrouw zag gisteravond op Facebook dat Mollema ging fietsen door Groningen. Ik heb bij mijn baas een dagje vrij gevraagd.’’ Ook Peter van Heeswijk uit Bergeijk is van de partij. ,,Ik werk vier dagen de week als interim-directeur bij woningcorporatie Wierden en Borgen in Bedum. Vandaag zou ik op de fiets stappen om mijn werkgebied beter te leren kennen. Toen ik las dat Mollema kwam, dacht ik: ‘op naar Zuidhorn’.’’

‘Een goeie klassering’

Wat Bauke Mollema verwacht van het nieuwe seizoen? ,,Ik ga voor een goeie klassering in de Giro d’Italia. Misschien kan ik wel een etappe pakken.’’ En weg is Mollema. Op naar Oldehove, Winsum, Loppersum en Loppersum vice versa.