Westerkwartiertje: Alex Steenbergen uit Zuidhorn

WESTERKWARTIER - Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en drie dorpen in de voormalige gemeente Ezinge vormen sinds januari de gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de herindeling op de voet. Deze week: het Zuidhorner ChristenUnie-raadslid Alex Steenbergen (42).

Opgegroeid in Niezijl komt u uit een politiek nest?

,,Al jong plakte ik posters van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV); een van de voorlopers van de ChristenUnie. Twee ooms van mij waren GPV-raadslid in Grijpskerk en Haren. Mijn broer uit Delfzijl was raadslid en is nu actief als Statenlid. Zelf was ik in Zuidhorn indertijd een van de eerste leden van de CU.”

Bij de laatste twee verkiezingen behaalde uw partij meer stemmen dan het CDA dat voorheen bijna overal de grootste was in het Westerkwartier. Hoe verklaart u dat?

,,Vanouds zijn wij een stabiele partij en een tikkeltje principieler dan het CDA. Die partij heeft bij de verkiezingen in november de zondagsrust wel heel makkelijk weggegeven. Even bekroop ons tijdens de campagne het gevoel dat dat wij met ons genuanceerde standpunt alleen stonden. Wij spraken ons uit voor een minder liberaal beleid zonder de openstelling van winkels op zondag in Leek te willen terugdraaien. Die opstelling heeft ons achteraf, denk ik, geen windeieren gelegd.”

Uw fractie telt zes leden. Inclusief de schaduwfractieleden zijn dat er zelfs tien. Hoe bevalt dat?

,,Wij voeren nu binnen de eigen fractie veel meer debat dan voorheen. Dat leidt tot scherpere ideeen die we inbrengen tijdens de raadsvergadering.”

Hoe bevalt de samenwerking in de coalitie met een lokale partij?

,,Daar hebben we eerst best even tegenaan gehikt. Achteraf is het goed uitgepakt. VZ Westerkwartier bestaat uit mensen die politiek bedrijven met hun hart. Maar die ook snappen dat je in de politiek compromissen moet sluiten. Het compromis over de zondagsopening van winkels was een soort lakmoesproef. Dat akkoord met VZ, CDA en PvdA deed in onze kring pijn. Maar wij zijn door VZ juist op dit punt met respect behandeld.”

Hoe kijkt u aan tegen het functioneren van de wethouder namens VZ?

,,Ik ken Geertje Dijkstra-Jacobi uit de tijd dat ze oppositie voerde namens de VVD in Zuidhorn. Ze lag wel eens dwars. Daar waren we in de coalitie niet altijd blij mee. Maar ik zag hoe ze als toenmalig raadslid handelde vanuit bewogenheid voor mensen en niet zozeer vanuit partijbelang. Zo opereert Geertje nu als wethouder. Dat spreekt mij aan.”