Impala schrijft geschiedenis Leek

LEEK Zo’n 5 jaar geleden zette het toenmalige bestuur van volleybalvereniging Impala uit Leek, met steun van de leden, een nieuwe koers in. Het doel was meer goede spelers en speelsters voor de club te behouden, en hiervoor wilde de club de 3 e divisie halen.

Vanaf de jonge jeugd werd meer aandacht gegeven aan talentontwikkeling, en er werden verschillende uitstekende trainers ingehuurd zoals Gabe Westerdiep, Mohamed Rohmdane en Jelte de Vries. Dit beleid wierp zijn vruchten af, en met de jeugd is Impala bijna standaard in de Topklasse vertegenwoordigd. Ook worden - vooral met de meisjes- goede resultaten geboekt op de nationale open jeugdkampioenschappen (NOJK), met als hoogtepunt een 5 e plaats voor meisjes C in 2016. Toen werd een rigoureuze beslissing genomen; een grote groep jonge talenten in de leeftijd van 12 tot 17 jaar stroomde in één keer door naar de dames, en vormden een totaal nieuw dames 1 en een nieuw opleidingsteam dames 3.

Het nieuwe dames 1 kwam uit in de promotieklasse. Door 3 keer per week te trainen, en diverse (internationale) toernooien te spelen ontwikkelden de meiden zich snel. Het eerste jaar eindigde het team onderin de promotieklasse, maar degradeerde gelukkig net niet. Vorig seizoen eindigde het team op een mooie 3 e plaats. Elk jaar konden weer een of meer talenten doorstromen vanuit het opleidingsteam, zodat een goede bezetting verzekerd was zonder dat extern speelsters gezocht hoefden te worden.

En dit seizoen stond het team vanaf de eerste week van de competitie trots op de 1 e plaats! De concurrentie was hoog met het eerste dames team van Lycurgus en dames 4 van Sudosa uit Assen in dezelfde poule. Onder leiding van trainer/coach Henk Pater wist het team een zeer constant seizoen neer te zetten. Er werd slechts 3 keer in de verlenging verloren met 2-3 van Sudosa en Lycurgus, alle andere wedstrijden wisten de meiden overtuigend te winnen. En in maart haalde het team de kwartfinale van de regionale beker, al een uniek resultaat voor de club. Tegen het eind van de competitie werd het ongemeen spannend. Impala wist Sudosa steeds zo’n 3 puntjes voor te blijven, en de beslissing moest vallen tijdens de laatste competitiedag op zaterdag 13 april. Impala Dames 1 stond 4 punten voor op Sudosa, en door het winnen van 2 sets bij de Meeuwen in Zuidhorn kon het kampioenschap en rechtstreekse promotie naar de 3 e divisie worden afgedwongen.

Op papier was dit goed te doen, maar de Meeuwen verkocht haar huid duur, en de zenuwen speelden onze meiden ook wel parten. Na een verloren 1 e set en een 20-13 achterstand in de tweede set zag het vele publiek gelukkig het eigen spel weer in het team terugkeren. Deze set werd omgebogen in een 21-25 setwinst, en toen ook de 2 e set met 26-24 werd binnengehaald was het kampioenschap een feit.

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 3-1 overwinning voor Impala. Met een gemiddelde leeftijd van ruim 17 jaar (de jongste is 15 en de oudste ‘al ’20) bestaat dit team uitsluitend uit meiden die al vanaf de CMV bij Impala zijn gaan spelen. Op 3 e divisieniveau is dat waarschijnlijk niet meer helemaal vol te houden, en voor volgend seizoen is versterking op mid en spelverdeling van buiten dan ook van harte welkom.

Het is echt heel erg knap dat dit jonge team dit heeft weten te bereiken zonder de steun van oudere ervaren speelsters zoals in de meeste teams op dit niveau gebruikelijk is. De vereniging is dan ook supertrots op deze meiden. En ondertussen wordt ook hard gewerkt aan aansluiting vanuit de jeugd, zowel meisjes A1 als B1 wisten kampioen te worden in de hoofdklasse, opleidingsteam Dames 3 speelt op 20 april PD wedstrijden om promotie naar de 1 e klasse, en bij de jongste spelertjes waren er ook nog 4 kampioenen. Impala kan terugkijken op een mooi seizoen bij de dames.