Historisch Correct | De Canadese bevrijders in Leek

LEEK Zoals wellicht bekend is onze omgeving midden april 1945 bevrijd van de Duitse bezetters. Een gedeelte van de Canadese bevrijders bleef een tijdje gestationeerd in Leek. Het uithangbord op de foto is het tastbare bewijs.

De Duitsers die in Leek waren gestationeerd waren al verdwenen voordat de bevrijders arriveerden. Gevochten werd er dus niet. Een gedeelte van het zogenaamde Canadese Westminster Regiment bleef een tijdje in Leek. Op landgoed Nienoord, in een kampement. Op de plaats van het latere Podium Nienoord. Maar daarnaast waren er ook Canadese soldaten ingekwartierd bij particulieren. En dat in een tijd toen de meeste Leeksters de taal van de bevrijders niet of nauwelijks konden volgen.

De directeur (toen nog genoemd “Kassier”) van de coöperatieve Boerenleenbank stelde een gedeelte van de bank beschikbaar. Het werd de “Orderly Room” van de Canadezen, de overlegruimte van de groep. Het uithangbord hing daar aan de gevel. Inmiddels is de bank al heel lang uit het gebouw verdwenen. Tegenwoordig is het namelijk , zeer toepasselijk, café De Oude Bank. Veel oudere Leeksters zullen zich de Canadese gasten in hun gezin nog herinneren. Er werd door de Canadezen bijvoorbeeld in vele poëziealbums geschreven. Maar er zal ook nog meer zijn gebeurt.

De uitdrukking “Trees heeft een Canadees” zal ook hier van toepassing zijn geweest. Dan nog een mooi verhaaltje: De ULO was al snel weer begonnen. En de leerlingen kregen contact met de Canadese soldaten op het landgoed Nienoord. Een jongedame uit de eerste klas wilde niet meedoen met een te organiseren wandeltocht. Haar schoenzolen waren namelijk versleten. De volgende dag stond er een Canadese soldaat bij de uitgang van de school. Onder het zicht van de leraar gaf die de jongedame twee lederen schoenzolen. Ze vond dat helemaal niet leuk, want wat moest de leraar wel van haar denken. Maar haar vader was er blij mee.

Albert Graansma