'Samen doen' is het parool

NUIS - De Koningsspelen op school ’t Sterrenpad in Nuis hadden vrijdag een bijzonder tintje. Ook de twintig – verstandelijk gehandicapte – kinderen van Maricja, sloten aan.

Zo’n acht jaar geleden opende ’t Sterrenpad in Nuis. In het gebouw zetelen een jenaplanschool, kinderopvang, peuterspeelzalen en Maricja, een afdeling van gehandicaptenorganisatie De Zijlen. Bij de hoofdingang van het gebouw hangt een plaquette waarop de tekst prijkt: ‘Ik ben, jij bent, wij zijn samen’.

Vooral de bovenbouw van de school werkt samen met Maricja. In dit zogenoemde maatjesproject worden leerlingen uit de hoogste groepen van de school gekoppeld aan een kind van Maricja. Bijvoorbeeld om samen leuke activiteiten te ondernemen. Bij de jaarlijkse Koningsspelen trokken de leerlingen van de school en de kinderen van Maricja tot nu toe gescheiden op. Maar vrijdagmorgen was dat anders. Op het plein en in de gymzaal waren spelletjes op touw gezet waarbij de kinderen van de basisschool én van Maricja het samen tegen elkaar opnamen.

Eén van de onderdelen van deze speeldag was een rolstoelrace. Sommige kinderen van Maricja zijn dagelijks aangewezen op de rolstoel. Dit vervoermiddel kent voor hen geen geheimen. Dat geldt niet voor kinderen die zonder beperking door het leven gaan. ,,Mijn oma rijdt in een rolstoel’’, vertelt de 7-jarige Dylan. ,,Bij haar thuis heb ik alvast even geoefend. Maar rijden in een rolstoel valt nog helemaal niet mee.’’

Vader Jan Groothedde uit Noordhorn duwt zijn dochter Laura (8) in haar rolstoel over het parcours op het schoolplein. Laura maakt deel uit van één van de groepen van Maricja. Haar vader is enthousiast over de opzet van de Koningsspelen dit jaar op ’t Sterrenpad. ,,Ik heb een ochtendje vrij genomen om te helpen bij het begeleiden van de kinderen’’, zegt hij. Ouders en leerkrachten staan er trouwens niet alleen voor. Ook de hulp van zestien studenten van het Alfa College is ingeroepen. Taxi Nuis vervoerde de studenten ’s ochtends vanuit Groningen naar Nuis.De wijze waarop de spelletjes op de school zijn ingericht, vindt Groothedde geweldig: ,,Er zijn geen winnaars of verliezers. Het draait om het plezier van het deelnemen.''