Boek Marum nu echt dicht

MARUM - Van Westerdeel naar Westerkwartier is de titel van het afscheidsboek dat binnenkort door de bus glijdt bij 4500 adressen in de acht dorpen van de voormalige gemeente Marum. Het boek verscheen vorige week donderdagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier en diens Marumer oud-collega Henk Kosmeijer namen de eerste exemplaren in ontvangst. Het kloeke boekwerk wordt de komende twee weken gratis verspreid onder de inwoners van de acht dorpen die tot vorig jaar deel uitmaakten van de gemeente Marum. Uit handen van de samenstellers Cobi Olijve en Koos Vos beiden uit Marum namen de twee prominenten de exemplaren in ontvangst.

De uitreiking vond plaats in het voormalige raadhuis van Marum. ,,Toen ik hier naar binnenliep, dacht ik even: ‘waar is mijn ambtsketen?’, verklapte oud-burgemeester Henk Kosmeijer. ,,Maar meteen bedacht ik: ‘oh nee, die ambtsketen mag ik niet meer dragen’.’’ Daarop volgde een openhartige bekentenis uit zijn mond: ‘Eerlijk gezegd heb ik de ambtsketen van Marum nooit mooi gevonden.’’ Wijzend naar de ambtsketen om de hals van burgemeester Wiersma: ,,Die vind ik veel mooier.’’

De verschijning van het afscheidsboek van Marum vormde donderdag de afsluiting van een reeks activiteiten in het kader van het uitluiden van de oude gemeente. ,,Het boek van de gemeente Marum gaat nu definitief dicht’’, sprak Kosmeijer die bij dit woord de symbolische daad voegde door het speciale afscheidsboek met een harde klap dicht te doen. Zijn ‘opvolger’ Wiersma sloot hier heel gevat op aan. Doelend door doelend op de nieuwe gemeente te zeggen: ,,Als ergens een einde aan komt, is er ook altijd een nieuw begin.’'

Hoewel schrijver Koos Vos deel uitmaakt van de redactie van het maandblad ‘t Olde Guet, orgaan van de historische vereniging in Marum, bleef de historische beschrijving van de acht dorpen van Marum en dorpswapens in het boek slechts beperkt. ,,We hebben de dorpen gevraagd naar hun wensen voor de toekomst’’, vertelt Vos. Daarbij kwamen wensen naar voren als: extra woningbouw, aansluiting op het glasvezelnet, aanpak van verkeersproblemen én betere busverbindingen. ,,In Nuis-Niebert dreigen gezinnen te vertrekken naar elders als de busverbinding nóg slechter wordt.’’ Helaas is de invloed van de gemeente op het openbaar vervoer slechts beperkt.

Vos raakte onder de indruk van het saamhorigheidsgevoel dat de de dorpen aan de dag leggen: ,,Ieder dorp telt minstens twintig verenigingen. Sommige dorpsbewoners zijn lid van vier à vijf clubs en leggen een grote inzet aan de dag. Boerakker en Nuis laten zien waar die inzet toe kan leiden: De jaarlijkse Survivalrun in Boerakker en het tweejaarlijkse openluchtspel van toneelvereniging Spek om Spinnen in Nuis trekken bezoekers uit het hele land.