Met de neus dicht door het dorp

OLDEHOVE Een maaltijd bereiden voor honderd man vergt enige voorbereiding. Op zaterdagochtend 13 april wordt er vanaf tien uur ’s ochtends een berg werk verzet in de keuken van Dorpshuis Humsterland in Oldehove.

„Dit is nu de vijfde keer dat we samen met onze buitenlandse dorpsgenoten een maaltijd bereiden voor de inwoners van Oldehove”, zegt Simone Kaspers van het dorpshuis. „Het begon op kleine schaal in de kerk maar het werd zo’n succes dat we de formule uitgebreid hebben naar Humsterland”, zegt vrijwilliger Sietie.

De Etritese Wehazit staat temidden van een aantal vrijwilligers achter de werktafel in de kleine keuken. Evelien staat met open mond te kijken hoe Wehazit de knoflookbollen met een enorm mes in stukken hakt. Ze verdwijnen allemaal in de grote pan op het gasfornuis. Omdat het nu vastentijd is bereiden we alleen lichte gerechten met rijst en veel groente”, zegt Wehazit, terwijl ze staat te roeren. „Mag ik even in de pan kijken”, vraagt Anna. „Mmm, wat ruikt dat lekker!” „Hier wordt heel anders gekookt dan in mijn land”, vertelt Wehazit. Wij gebruiken alleen verse kruiden en wij snijden zelf de kip op de markt.” De knoflook en uiengeur overheerst de ruimte. „Morgen moet je met je neus dicht door het dorp”, schatert Ebelien. „Wehazit, heb je nog meer knoflook nodig of heb je zo genoeg?” Simone proeft de pastasalade. Hij mag nog best iets pittiger „Voor we het eten uitserveren proeven we alles”. Ze wijst naar haar buik. „Dat is ook wel te zien he?”, lacht ze. Ebelien is wel klaar met de knoflook. „Kan ik even naar het toilet?”, roept ze door de ruimte. „Dat doe je maar in je pauze”, grapt Simone.

Wehazit gooit de sperziebonen bij het prutje in de pan. „Sper-zie-bonen”, dat is niet zo moeilijk toch?”, vraagt Ebelien. Wehazit zegt het in bijna perfect Nederlands na. Top! volgens Ebelien.

Zo gaat de kokerij de hele dag nog lekker door. Vanavond om zes uur komen de gasten genieten. Lekker, met Baklava!

Ineke Doornbos