Omwonenden zijn kapotte brug zat

De afzetting rond de kapotgevaren Paddepoelsterbrug in Groningen is beklad met leuzen als ‘Brug terug NU!’.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de teksten op de borden gezet door mensen die de brug terug willen.

Op 26 september 2018 is de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborgkanaal omver gevaren. Deze brug ligt op een eeuwenoude route tussen stad en het noordelijke Ommeland en wordt veel gebruikt door fietsers, zowel voor woon-werkverkeer naar o.a. Zernike als voor fraaie recreatieve fietstochten.

Maandenlang zag het ernaar uit dat de brug niet vervangen zou worden. Rijkswaterstaat voelde niks voor een nieuwe brug op de drukke vaarroute. Maar met name vanuit het Westerkwartier en Hogeland kwamen veel protesten omdat de brug dit deel van de provincie ontsluit richting de stad. Inmiddels is er crisisberaad geweest tussen vertegenwoordigers van de gemeenten Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland woensdag over de kwestie hadden met de provincie en Rijkswaterstaat.

Het is nog niet duidelijk hoe de oeververbinding zal worden hersteld. Daarover vindt momenteel nader overleg plaats. Wellicht komt er een tijdelijke fietsbrug of een pontje. Het is daarmee nog steeds onduidelijk of de brug echt terugkeert. Rijkswaterstaat is bezig met de aanpak van de complete vaarroute tussen Delfzijl en Lemmer. De bruggen op dit traject worden aangepakt.

De aanvaring die de Paddepoelsterbrug in september vorig jaar vernielde, was de laatste in een lange reeks incidenten op de vaarweg.