Aftrap Koningsspelen met Pasapas en hagelslag

LEEK „Juf Tineke, wil jij ook rood in je haar?” Een groepje leerlingen staat met de spuitbus in de aanslag. „Nou, dat moet maar niet jongens, ik heb straks nog een heel serieus gesprek”, antwoordt schooldirecteur Tineke van den Akker van de van Panhuys.

„Gezamenlijk sporten en ontbijten is leuk, een prachtige manier om het leven te vieren. Het zou echt leuk zijn als de koning ook eens naar Leek komt om de aftrap te doen. Maar dan moet hij wel het dansje voordoen”, lacht van den Akker.

Met de Pasapas startten de Koningsspelen 2019 op het gezamenlijke plein van CBS Van Panhuys en OBS De Hasselbraam in de wijk Oostindie in Leek. Naomi uit groep 8 staat samen met haar dansmaatjes op het podium en laat alle kinderen mee springen op het swingliedje. Zo dansen de jongens en de meiden zich toch nog een beetje warm op deze zonnige maar koude ochtend van de 12 e april.

Na het openingslied gaan de kinderen in colonne naar de klassen voor een heerlijk ontbijt. Kleuters Rosalie, Maik en Coen gaan voor de hagelslag. „Ik hou niet van dansen, alleen van zingen”, zegt Maik. Rosalie en Coen hebben wel goed meegesprongen op de Pasapas. „We gaan straks nog spelletjes doen op het plein dus er mag ook wel een beetje suiker in”, knipoogt juf Agnes. Met de pot in de lucht roept ze: „Zijn er nog meer jamkinderen?”

De jongens van groep 8 zitten te donderjagen achter hun lege bordjes. Straks kunnen ze hun energie kwijt op de stormbaan.

Ineke Doornbos