‘Internet hier is zo traag dat ik soms overweeg een postduif in te zetten’

LUCASWOLDE - Op internet rondstruinen, een filmpje downloaden en zelfs de boekhouding is voor Wim Ellens een hele onderneming. De internetverbinding in en om zijn huis in Lucaswolde is zó slecht, dat hij er nu wel eens genoeg van heeft. ,,Het is net als een zandpad waar je met een raceauto overheen wil. Dat gaat niet zo snel.”

Ruim achttien jaar geleden is het alweer dat Wim Ellens met zijn gezin een huis liet bouwen aan de Leidijk in Lucaswolde. Het is een prachtig pand geworden met daaromheen een grote lap grond, rustiek gelegen en grenzend aan de weilanden. Alles lijkt perfect, op één ding na: die verdraaide internetverbinding.

,,Er wordt waarschijnlijk nog dezelfde koperen kabel voor gebruikt die hier al zo’n honderd jaar in de grond ligt sinds het uitvinden van de telefoon”, zegt Ellens. ,,Als ik een foto wil versturen, ben ik soms een paar uur verder. Een film downloaden doen we al niet meer. En de tablet wordt vaak alweer snel aan de kant gelegd. De internetverbinding hier is frustrerend.”

Toen hij een tijdje geleden te horen kreeg dat diverse inwoners uit het Westerkwartier een coöperatie hadden opgericht met als doel de hele gemeente van glasvezel te voorzien, wist Ellens niet hoe gauw hij zich daarbij moest aansluiten. Want: "een woning zonder internet via glasvezel zal over een paar jaar net zo gewaardeerd worden als een woning zonder elektriciteit of water."

Het hele verhaal van Wim Ellens, lees je op Focus Westerkwartier, een nieuw journalistiek initiatief waar ook weekblad Westerkwartier bij is betrokken.