In oorlog en liefde: een ongelooflijk liefdesverhaal

OPENDE In oorlog en liefde vertelt het indrukwekkende en waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011), een voormalig Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in de grootste doodsfabriek die de wereld ooit gekend heeft de liefde van zijn leven vond.

De voorstelling is op 14 april te zien in het Baron Theater in Opende. Het verhaal in een notendop: Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Timo Waarsenburg (1972), historicus, schrijver en hij vertelt dit verhaal. Hij interviewde Hans Beckman verschillende keren. ,,Het verhaal liet me nooit meer los. In 2017 maakte ik er een vertelling van voor het Bevrijdingsfestival in Den Haag, sindsdien sta ik met In oorlog en liefde door het hele land in zowel theaters als op scholen.”