Geen maatregelen overlast roeken

GRIJPSKERK - De gemeente Westerkwartier onderneemt geen actie tegen overlast die roeken veroorzaken in Grijpskerk, Leek, Marum en Grootegast.

Dat antwoorden B en W op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Mark Veenstra. Met name vanuit Grijpskerk kreeg hij signalen dat ‘kraaiachtige vogels’ bron van overlast zijn voor bewoners van de Sportlaan. Bij de gemeente zelf zijn geen klachten binnengekomen, schrijven B en W.

Het college bevestigt wel dat zich roekenkolonies hebben gevestigd in Grijpskerk. In een boom aan de Sportlaan zijn vier roekennesten aangetroffen. Deze kolonie bevindt zich op ruime afstand van de bebouwing, schrijven B en W. In de Burmanniastraat zit een roekenkolonie die bestaat uit vier nesten.

Raadslid Veenstra dringt aan op preventieve maatregelen. Dat verzoek wijzen B en W af. De roek is een beschermde diersoort. Om de nesten te mogen verwijderen en het nestelen te verstoren, is ontheffing nodig van de provincie. Dat heeft volgens het college nogal wat voeten in de aarde. Bovendien moet voor het weghalen van nesten een hoogwerker worden ingeschakeld, wat volgens B en W een dure aangelegenheid is.

Intussen laat Grijpskerker Hugo Luyken, bewoner van de Sportlaan, het er niet bij zitten.Hij vindt het kwalijk dat vorig jaar vijf schriftelijke en twee telefonische meldingen deed bij de gemeenten waarop hij taal noch teken vernam. Een brief naar wethouder en dorpsgenoot Geertje Dijkstra-Jacobi haalde eveneens niks uit. ,,Ik stap naar de Nationale Ombudsman'', zegt hij. ,,Ik wil dat de gemeente beter met haar inwoners moet communiceren.

In reactie laat wethouder Dijkstra dat ze de brief nooit heeft gezien. Inmiddels heeft ze telefonisch contact gehad met Luyken. Naast hem woont de Zuidhorner oud-CDA-wethouder en vogelkenner Riekus Hielema. Die trekt ronduit in twijfel dat het hier om roeken gaat. ,,Dit zijn kraaien. Die zijn onbeschermd en kunnen worden bestreden'', zegt hij.